Saint Louis

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa St. Louis)
Saint Louis
Saint Louis noću
Saint Louis noću
Službeni grb {{{službeno_ime}}}
Grb
Lokacija {{{službeno_ime}}}
DržavaSjedinjene Američke Države SAD
Američka savezna državaMissouri
Površina
 • Grad171,3 km2
Nadmorska visina138,7 m
Stanovništvo (2006)
 • Grad353.837
 • Metropolitansko područje2.801.033
Pozivni broj314
Veb-sajtstlouis.missouri.org
Sudnica i luk u St. Louis-u

Saint Louis (fonol.:Seint Luis) često se piše i kao St. Louis je grad u državi Missouri (Misuri) u centralnom dijelu SAD-a. Šira oblast grada St. Louis-a obuhvata i općine koje se nalaze i u susjednoj državi Illinois (Ilinoi). Grad je nazvan po francuskom kralju Louisu IX. St. Louis broji 2,698,672 stanovnika i predstavlja 18 grad po veličini u SAD-u. Iako se broj stanovnika u široj regiji povećava, u užem centru grada živi tek 348,189 stanovnika a taj se broj smanjuje već od 1950-ih jer se mnogi stanovnici sele u predgrađa. Ovo iseljavanje je relativno zaustavljeno zadnjih godina sa pokušajima da se revitalizira centar grada i grad uopće.

Najznačajniji identitet grada predstavlja lúk u St. Louisu, visoka građevina u centru grada izgrađen kao simbol prolaza iz istočne u zapadnu Ameriku kako je grad lociran na rijeci Mississippi (Misisipi) koja se historijski smatra granicom između američkog istoka i zapada.

Historija[uredi | uredi izvor]

Prostor današnjeg grada St. Louis-a su naselili Francuzi 1763 godine. Grad se posebno počeo razvijati nakon što je Dogovor u Parizu odredio teritorije istočno od rijeke Mississippi Engleskoj. Francuzi su počeli da nastanjuju područje organizujući nekoliko manjih sela. 1803 godine grad je kupljen od strane SAD-a kao dijelom Louisiana kupovine. 4. jula 1876 godine grad St. Louis je izglasao da se odvoji od općine St. Louis. Cilj je bio da se spriječi izliv poreskih prihoda na razvoj periferije grada. Ova odluka je kasnije koštala St. Louis nakon zbijega bijelaca koji je počeo 1950-ih godina nakon čega je općina počela ubirati veći dio poreza a koji je doveo do orušavanja kvalitete života u samom St. Louis-u. Smatra se da se u St. Louis-u izgradio i prvi neboder na svijetu sa Wainwright (Veinvrajt) zgradom izgrađenom 1892 godine. 1893 godine Nikola Tesla je prvi put demonstrirao radio komunikacijski sistem u St. Louis-u.

Geografija[uredi | uredi izvor]

St. Louis se nalazi na zapadnoj obali Mississippi rijeke južno od ušća Misouri rijeke. Des Peres rijeka na južnom dijelu grada predstavlja granicu grada dok južnije rijeka Meramec predstavlja granicu općine.

Bosanskohercegovačka dijaspora[uredi | uredi izvor]

St. Louis je grad sa najvećom bosanskohercegovačkom dijasporom u SAD-u[1]. Prema nezvaničnim procjenama u gradu živi između 36 i 40.000, a prema nekim izvorima i preko 50.000 Bosanaca i Hercegovaca[2]. Bh. emigracija u St. Louis uglavnom je došla tokom zadnjeg rata od 1992-1995. godine i većinom su se nastanili u južnom dijelu grada St. Louisa. BH emigracija je i djelomično zaslužna za rehabilitaciju užeg grada St. Louisa kako su se stacionirali u užem urbanom prostoru revitalizirajući dijelove grada koji su bili napušteni za vrijeme iseljavanja bijelaca. Bh. građani prestavljaju relativno značajnu populaciju za politički i društveni razvoj grada. Veliki broj bh. emigracije se bavi ugostiteljstvom i građevinarstvom, a veliki broj ih također pohađa lokalne univerzitete.

Sport[uredi | uredi izvor]

U Saint Louis je od 9. do 15. septembra 2013. godine održan The Sinquefield Cup najjači šahovski turnir 22 kategorije u historiji šaha sa prosječnim rejtingom od 2794,8 bodova. Nagradni fond bio je 170.000 $, a pobijedio je norveški velemajstor Magnus Carlsen sa 4,5 osvojena boda.[3]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ www.everyculture.com
  2. ^ Exhibit details Bosnia ethnic cleansing Arhivirano 14. 5. 2010. na Wayback Machine, Newsweek, 18. januar 18, 2008.
  3. ^ "Šahovski turnir The Sinquefield Cup u St. Louisu {{Simboli jezika|en|engleski}}". Arhivirano s originala, 10. 9. 2013. Pristupljeno 30. 11. 2013.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]