Wide Area Network

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Primjer jedne veće WAN mreže koja se može opisati i kao Internet, ali to može biti bilo kakva nezavisna mreža napravljena na osnovu optičkih kablova i satelitskih veza

Wide Area Network (WAN) pokriva relativno veliku geografsku površinu, najpoznatija WAN mreža je upravo Internet. Razmjenjivanje podataka u ovim mrežama se najčešće vrši preko telefonskih parica. WAN mreža radi na tri najniža OSI sloja. Najpoznatiji protokol je TCP/IP, odnosno Internet protokol koji je najviše zastupljen danas, dok je sigurno najpoznatiji uređaj modem koji pretvara analogne signale u digitalne i obratno, te time omogućuje prijenos podataka preko telefonskih instalacija širom svijeta. Osim modema imamo i WAN switcheve, pristupne servere i ISDN terminale.

Pristup na WAN mrežu se u najvećoj mjeri omogućava kroz dial-up način. Takav način ne osigurava stalnost veze, nego se priključivanje na mrežu vrši po potrebi odnosno kad to korisnik želi. Korisnik tako mora poslati upit svom operateru koji će to odobriti. Najočitiji je primjer terminalnih prozora kod Internet kompanija gdje se unose korisnička imena i šifre za ista.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]