TCP/IP

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Prva veza između mreža

TCP (engleski: Transmission Control Protocol) i IP (engleski: Internet Protocol) su protokoli pomoću kojih se vrši razmjenjivanje podataka između računara preko neke internet veze, bez kojih današnji Internet ne bi bio zamisliv.

Transmission Control Protocol[uredi | uredi izvor]

Glavni članak: TCP

Transmission Control Protocol (TCP) je sastavni dio Internet protokola, pomoću kojeg aplikacije mogu da stvore konekciju na drugi računar kako bi mogli vršiti razmjenjivanje podataka. TCP također može odvojiti podatke za više aplikacija koje koriste internet protokol (npr. Web server i email server na jednom računaru).

Internet Protocol[uredi | uredi izvor]

Glavni članak: IP

Internet Protocol (IP) je protokol za komunikaciju između izvora i korisnika preko internet mreže. Podaci preko IP-a se šalju u paketima i to samo između rutera (router), a između svičeva (switch) u frame.-ovima. Internet protokol je nepouzdan, jer ne osigurava da će paket podataka biti u ispravnom stanju ili, u najgorem slučaju, hoće li uopće doći.

Postoji i takozvana IP adresa. To je adresa koja se sastoji od 32.-bitne kombinacije binarnih brojeva npr. 192.168.64.2 tj. 11000000.10101000.01000000.00000010. Istu mora imati svaki računar koji se nalazi na mreži ili internetu.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]