PDF

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Portable Document Format (skraćeno: PDF) je format zapisa dokumenata kojeg je kreirala kompanija Adobe Systems 1993. godine. Koristi za za zapis dvodimenzionalnih dokumenata, nezavisno od uređaja i rezolucije ispisa.

Svaki PDF-dokument sadrži kompletan opis dokumenta, uključujući slike, tekst, vektorsku grafiku, rasterske slike, te može sadržavati i fontove potrebne za prikaz teksta. Za prikaz PDF-dokumenata potrebno je imati odgovarajući program za računar; većiha ih je besplatna i mogu se slobodno preuzeti s Interneta.

Format je zasnovan na jeziku PostScript. Može se prepoznati po tome što su prva četiri bajta uvijek %PDF. Ime dokumenta (datoteke) obično završava sa .pdf.

OznakaPDF iza linka u Wikipediji označava da je riječ o linku na neki dokument, koji je u formatu PDF-a.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]