Metropolitan Area Network

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
MAN mreža.jpg

Metropolitan Area Network je mreža koja se sastoji iz velikog broja računarskih mreža, a koje se obično nalaze u jednom gradu. Za razmjenjivanje podataka najčešće se koristi optički kabl ili bežični način komunikacije.

MAN mreža može tako imati više umreženih LAN mreža, a preko MAN-a može imati vezu sa Wide Area mrežom (kao što je Internet) čineći jednu veliku međusobno povezanu mrežu računara). Najčešći protokoli koji se koriste su ATM, SMDS i FDDI, dok se u posljednje vrijeme zamjenjuju sa Ethernet protokolom (tzv. Metro-Ethernet). Brzina ovakvih mreža koje koriste DQDB (Distributed Queue Dual Bus) tehnologiju se kreće od 34 do 155 Mbps.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]