Idi na sadržaj

Lokalna računarska mreža

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa LAN)

Lokalna računarska mreža (engleski: local area network – LAN) računarska mreža je namijenjena za lične računare.[1] LAN može imati jedan ili nekoliko stotina čvorova (praktično umreženih računara). Računari se najčešće umrežuju specijaliziranim kablovima koji imaju veliku propusnost podataka (npr. UTP kabal) koji se priključuju na hub ili switch. Komunikacija se odvija preko TCP/IP protokola.

Najčešće umrežava radne stanice, računare, printere, servere i ostale uređaje. LAN omogućava dijeljenje podataka, uređaja kao i programa. LAN radi na najniža dva sloja OSI modela. Najčešći standardi koji se koriste su Ethernet, Token Ring te FDDI.

Tehnički aspekti

[uredi | uredi izvor]

Half-duplex

[uredi | uredi izvor]

U mrežama koje koriste CSMA/CD (carrier sense multiple access collision detect) tehnologiju kao što je Ethernet, slanje podataka se vrši tako što mrežni uređaj koji treba da šalje podatak prvo nadgleda ima li drugih uređaja u mreži koji šalju podatak. Ako to nije slučaj, uređaj počinje slanje podataka. Dva uređaja ne mogu slati podatke istovremeno, ako se to desi uređaj čeka određeno vrijeme za ponovno slanje podataka, što obični korisnik i ne primjeti. Što je više uređaja u LAN-u to je veća šansa da se "sudar" podataka desi, i to je razlog što se sposobnosti Ethernet mreže narušavaju ako se broj uređaja na jednoj mreži poveća. CSMA/CD mreže ne mogu u isto vrijeme slati i primati podatke.

Full-duplex

[uredi | uredi izvor]

Switchevi su omogućili istovremeno slanje i primanje podataka, takozvani full-duplex mod. Sa Switchevima mogućnosti i brzina Ethernet LAN mreže je povećana i unaprijeđena. 100 Mbps Ethernet mreža može prebacivati 200 Mbps podataka, no samo 100 Mbps može ići u jednom smjeru.

Prijenos podataka u LAN mreži se dijeli na tri klase: Unicast, multicast i broadcast.

  • Kod unicast prijenosa jedan paket je poslat od izvora do odredišta na mreži. Izvorni čvor adresira paket koristeći adresu koja će biti na odredištu, potom se paket šalje na mrežu, i konačno na odredište.
  • Multicast prijenos podataka se sadrži od jednog paketa podataka koji se kopira i šalje na specifične podskupove uređaja na mreži. Izvor adresira paket koristeći multicast adresu, te potom kopira paket i šalje kopije svakom čvoru (korisniku) koji je dio multicast adrese.
  • Broadcast prijenos podatak se sadrži od jednog paketa podataka koji se kopira te šalje svim čvorovima koji se nalaze u mreži. Tada se koristi broadcast adresa, te se potom kopira paket koji se šalje svim korisnicima na mreži.

Reference

[uredi | uredi izvor]
  1. ^ Gary A. Donahue (juni 2007). Network Warrior. O'Reilly. str. 5.

Također pogledajte

[uredi | uredi izvor]