Personal Area Network

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
PANmreža.jpg

Personal Area Network je još više geografski ograničena na samo nekoliko metara razdaljine. Najčešće se radi o komunikaciji između manjih uređaja sa računarom ili između samih računara koji su blizu jedan drugome

Ove mreže najčešće nalazimo u sobama, kampusima ili manjim ustanovama. Najčešći oblik komunikacije u ovim mrežama je preko računarskih sabirnica kao što su USB ili FireWire, dok imamo i bežične mreže (WPAN) gdje se komunikacija najčešće odvija preko Bluetooth ili IrDA standarda. Već danas su entuzijasti napravili Bluetooth mreže koje prevazilaze ograničenja, i smatra se da će u dogledno vrijeme Bluetooth mreže biti više zastupljenije te geografski manje ograničene.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]