Toronto

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Toronto
Toronto - ON - Toronto Skyline2.jpg
Pogled na Toronto
Grb Položaj
Grb općine Toronto Položaj naselja Toronto
Osnovne informacije
Država: Flag of Canada.svg Kanada
Kanadska provincija: Ontario
Stanovništvo: 2.503.281 popis (2006)
Stanovništvo (Urbana zona): 4.753.120 popis (2006)
Stanovništvo (Metro): 5.555.912 popis (2006)
Površina: 630 km2
Gustoća: 3.973 stanovnika na km2
Nadmorska visina: 76 n.m.
Pozivni broj: 416 i 647
Poštanski broj: M
Administracija (Stanje: 2003)
Vrsta naselja: grad
Načelnik: John Tory (Nezavisni kandidat)
Web stranica:

Toronto je najveći grad u Kanadi te glavni grad provincije Ontario na jezeru Ontario. Nalazi se u Južnom Ontariju na sjeverozapadnoj obali jezera Ontario. Sa preko 2.5 milijona stanovnika, on je peti najnaseljeniji grad u Sjevernoj Americi. Stanovnici Toronta sebe nazivaju Torontonians (engleski), odnosno torontois (francuski). Njegovo metropolitansko područje sa 5 milijona stanovnika je sedmi najveći urbani region u Sjevernoj Americi. Toronto je srce "Većeg Toronto Područja" (engl. Greater Toronto Area odnosno GTA), i dio je gušće naseljenog regiona u Južnom Ontariju poznatom kao "Zlatna potkovica" (engl. Golden Horseshoe), što je dom 8,1 milionu ljudi - otprilike 25% ukupnog stanovništva Kanade. Popis metropolitanskog područja (CMA) je brojio 5.113.149 stanovnika a područje "Većeg Toronta" je brojalo 5.555.912 stanovnika prema popisu iz 2006.

Geografija[uredi | uredi izvor]

Grad je dio Zlatne potkove regije Ontario – gusto naseljene regije s oko 7 miliona stanovnika. Oko 23% populacije Kanade živi upravo u ovom području, a oko 1/6 kanadskih radnih mjesta nalazi se u okvirima grada.

Turizam[uredi | uredi izvor]

Najviša građevina je CN toranj, visok preko 500 metara. Na iznenađenje arhitekata koji su gradili CN toranj zgrada je držala svjetski rekord preko 30 godina. Toronto Zoo je jedan od najvećih u svijetu. Dom je preko 5000 životinja i preko 460 različitih vrsta. Keramički muzej Gardiner je jedini muzej u Kanadi u potpunosti posvećen keramici, a kolekcija muzeja sadrži više od 2900 keramičkih djela iz Azije, Amerika i Evrope.

Ekonomija[uredi | uredi izvor]

Kao glavni grad Kanade u ekonomiji, smatra se kao "alfa" svjetski grad po Globalizaciji Svjetskih Gradova (GaWC) te je jedan od najznačajnijih financijalnih centara u svijetu. Među vodeće sektore ekonomije spadaju finansije, poslovne usluge, telekomunikacije, zračno-kosmički prostor, transportacija, medija, umjetnost, televizijska produkcija, objavljivanje, software proizvodnja, medicinska istraživanja, obrazovanje, turizam, inženjerstvo, i sportska industrija.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]


Coat of arms of Sarajevo.svg Nedovršeni članak Toronto koji govori o gradovima treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.

Glavni gradovi provincija i teritorija Kanade Kanadska zastava
Provincije: Edmonton, AB | Victoria, BC | Winnipeg, MB | Fredericton, NB | St. John's, NL
Toronto, ON | Halifax, NS | Charlottetown, PE | Quebec City, QC | Regina, SK
Territorije: Yellowknife, NT | Iqaluit, NU | Whitehorse, YT