Novi Brunswick

Koordinate: 45°57′0″N 66°40′0″W / 45.95000°N 66.66667°W / 45.95000; -66.66667
S Wikipedije, slobodne enciklopedije
45°57′0″N 66°40′0″W / 45.95000°N 66.66667°W / 45.95000; -66.66667
Novi Brunswick
New Brunswick (en)
Nouveau-Brunswick (fr)
Kanadska provincija
Zastava
Grb
Uzrečica: Spem reduxit
Nada je vraćena.
Država  Kanada
Graniči sa
Glavni grad Fredericton
 - Koordinate 45°57′0″N 66°40′0″W / 45.95000°N 66.66667°W / 45.95000; -66.66667
Površina 72.908 km2
 - Zemlje 71.450 km2
 - Voda 2%
Stanovništvo 751.171 (2011)
Gustoća 10,51 /km2 
Osnovan 1. pokrajina (sa QC, ON i NB)
Datum 1. juli 1867.
Vlada
 - premijer Blaine Higgs
Vremenska zona UTC-4
Poštanski broj prefiks E
ISO 3166-2 CA-NB
Veb-sajt: www.gnb.ca
Novi Brunswick

Novi Brunswick (engleski: New Brunswick; francuski: Nouveau-Brunswick /izgovor/) jedna je od četiri prvobitne kanadske provincije. Nalazi se na istoku Kanade, na obalama Atlantika. Glavni grad provincije je Fredericton. Ova provincija je jedina provincija u Kanadi gdje je omjer anglofonog i frankofonog stanovništva takav da je provincija zakonski ali i činjenično dvojezična.

Geografija i klima[uredi | uredi izvor]

Novi Brunswick pripada grupi tzv. primorskih provincija Kanade (eng. maritime provinces). U Kanadi se naziv primorska provincija koristi isključivo za provincije na obali Atlantika. Iako je i Britanska Kolumbija dijelom primorska provincija uobičajen naziv za njenu obalu je pacifička obala ili zapadna obala a nikada primorje (eng. maritimes). Novi Brunswick ima ukupnu površinu u iznosu od 72.908km2. Površina provincije bez morske i jezerske površine iznosi 71.450km2. Oko 80% površine provincije nalazi se pod šumskim prekrivačem. Na ostalih 20% nalaze se urbana i ruralna naselja ili poljoprivredne površine. Provincija na istoku i jugu izlazi na Atlantski okean. Putem Northamberlandskog tjesnaca graniči sa istoka s Ostrvom Princa Edvarda. Na jugu Novi Brunswick graniči s Novom Škotskom. Na zapadu granica provincije je međunarodna granica između Sjedinjenih Država i Kanade. Na sjeveru Novi Brunswick graniči s provincijom Quebec. Obalna linija Novog Brunswicka iznosi 2.298 km. Novi Brunswick se razlikuje od ostalih atlantskih provincija po tome što nije okružen okeanom sa svih ili gotovo svih strana kao ostale primorske provincije. Iako je atlantska obala ove provincije dosta duga unutrašnjost provincije je zaštićena od klimatskih uticaja Atlantika putem priobalnog planinskog masiva. Planinski masiv Novog Brunswicka predstavlja dio Apalačkog gorja. Najveći uticaj na klimu provincije stoga imaju riječni tokovi u provinciji kao i zatalasani reljef koji se polagano spušta prema jugu provincije. Klima provincije je oštra kontinentska s nešto izraženijim padavinama u priobalnom pojasu.

Historija[uredi | uredi izvor]

Novi Brunswick je prvobitno bio dio provincije Nove Škotske. Nakon odvajanja od Nove Škotske, Novi Brunswick je s Novom Škotskom, Quebecom i Ontarijom osnovao Konfederaciju Kanadu 1867. godine. Konfederacija je bila zametak današnje federalne države Kanade koja se sastoji iz deset provincija i tri teritorije.

Stanovništvo[uredi | uredi izvor]

Novi Brunswick se etnološki razlikuju od susjednih atlantskih provincija Kanade kao i od susjedne američke države Mejn (eng. Maine). Većina stanovništva ove provincije je porijeklom s britanskih ostrva ili iz Irske značajan udio u populaciji ovdje čini stanovništvo francuskog porijekla. Oko 10% stanovnika provincije govori isključivo francuski a preko 30% francuski i engleski. Ipak preko 50% stanovnika, što je ujedno i relativna većina, govori samo engleski jezik. Preko 3% stanovništva pripada raznim indijanskim plemenima. Iako je provincija dobila ima po njemačkom gradu Neu Braunschweig-u stanovništvo njemačkog porijekla predstavlja zanemarljivu manjinu i uglavnom je asimilirano u većinsku anglofonsku grupu. Najveći dio frankofonog stanovništva provincije živi u dijelu koji se naziva Vienne. Dok je stanovništvo Svetog Džona uglavnom britanskog porijekla grad Monkton ima značajan udio frankofonih stanovnika (preko 30%).

Ekonomija[uredi | uredi izvor]

Ekonomijom Novog Brunswicka dominiraju uslužne djelatnosti; osiguravajuća društva, bankarske institucije, sektor zdravstvenih usluga, univerziteti i školski sektor kao i firme za prijevoz putnika i tereta. Industrijski sektor je ponajviše zastupljen u najvećem urbanom središtu Svetom Džonu. Tu se nalaze rafinerije, tvornice za preradu drveta i proizvodnju papirne konfekcije kao i tvornice za preradu i pakovanje povrća (ugl. krompira). Interesantno je napomenuti da većina uspješnih proizvodnih preduzeća u ovoj provinciji pripadaju jednoj od dvije velike kapitalističke grupacije; Irving ili McCain.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]