Idi na sadržaj

Québec

Koordinate: 46°49′0″N 71°13′0″W / 46.81667°N 71.21667°W / 46.81667; -71.21667
S Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Quebec)
46°49′0″N 71°13′0″W / 46.81667°N 71.21667°W / 46.81667; -71.21667
Québec
Québec (fr)
Kanadska provincija
Zastava
Grb
Uzrečica: Je me souviens
Sjećam se
Država  Kanada
Graniči sa
Glavni grad Québec
 - Koordinate 46°49′0″N 71°13′0″W / 46.81667°N 71.21667°W / 46.81667; -71.21667
Površina 1.542.056 km2
 - Zemlje 1.365.128 km2
 - Voda 11,5%
Stanovništvo 7.903.001 (2011)
Gustoća 5,79 /km2 
Osnovan 1. pokrajina (sa ON, NS i NB)
Datum 1. juli 1867.
Vlada
 - premijer François Legault (CAQ)
Vremenska zona UTC−5, −4
Poštanski broj prefiksi G, H, J
ISO 3166-2 CA-QC
Veb-sajt: www.gouv.qc.ca

Quebec je najveća i druga najnaseljenija provincija Kanade i općenito druga po površini administrativna jedinica, poslije teritorije Nunavut. Jedina je kanadska provincija u kojoj je jedini službeni jezik francuski. Nalazi na istoku države a glavni grad joj je Québec. Ubraja se u jednu od ekonomski najjačih provincija.

Historija[uredi | uredi izvor]

Područje Quebec su prije dolaska prvih Evropljana nastanjivali pripadnici indijanskih plemena Algonkin i Hjuron. Mada se oko toga vode naučne rasprave u Kanadi se smatra da su prvi Evropljani koji su došli do obala Quebeca bili Vikinzi. 1535. godine francuski moreplovac Jacques Cartier je bio prvi koji je pokušao da uspostavi trajno evropsko naselje u Quebecu. To je pošlo za rukom tek Samuelu de Champlainu koji je 1608. godine postavio temelje naselju od kojeg je kasnije postao današnji Quebec siti. Ovo područje je u 16tom, 17tom i prvoj polovini osamnaestog vijeka bilo u vlasništvu Francuske kraljevine. Nakon bitke kod Abrahamove ravni (Battle of the plains of Abraham) 1759. godine, i poraza Francuza od strane Ujedinjenog kraljevstva ova provincija trajno prelazi u vlasništvo Britanske krune. Od tada počinje historija francusko-engleske utrke za prevlast u ovoj provinciji. Anglofono stanovništvo iako malobrojnije zauzet će sva dominantna mjesta u vladi upravi i ekonomiji Quebeca. Frankofono stanovništvo, inače brojnije u Quebecu, boriće se za očuvanje vlastitog zasebnog identiteta i kulture. To je trajalo sve do pedesetih godina dvadesetog vijeka kada znatno brojnije frankofono stanovništvo, zahvaljujući demokratskim promjenama i ustupcima u Kanadi, ponovo preuzima vodeću ulogu u vladi, upravi i ekonomiji ove provincije.

Geografija i klima[uredi | uredi izvor]

Quebec je najveća provincija u Kanadi. Ukupna površina teritorije ove provincije iznosi 1 542 056 km2. Quebec graniči direktno (putem kopna) ili indirektno (morska granica) sa čak pet kanadskih provincija, jednom kanadskom terirorijom i s tri američke države. Područje ove provincije obuhvata veći dio planinskog masiva Kanadskog štita. Ovaj planinski masiv se prostire u centralnim i sjevernim dijelovima provincije. Na jugoistoku provincije nalaze se i dijelovi Apalačkih planina. Na krajnjem jugu provincije nalazi se i dolina rijeke Sv. Lorensa koja odvodi velika jezera. Pošto ima izlaz na dva okeana; Atlantik i Sjeverni ledeni okean, provincija također ima i vrlo dugu i razvedenu obalu. Quebec obiluje jezerima i brzim riječnim tokovima. Provincija ima tri tipa klime. Dva najviše zastupljena tipa su: polarna i subpolarna klima u cenrtralnim i sjevernim dijelovima provincije. Južni dio Kvebeka, gdje živi i najveći broj stanovnika, ima oštru kontinentalnu klimu. Zime su ovdje duge i hladne s punu snježnih padavina, a ljeta kratka, topla i vlažna. Glavni grad provincije je Quebec City. Najveći grad u Quebecu je Montreal. Kvebek ima preko sedam milona stanovnika.

Stanovništvo[uredi | uredi izvor]

Stanovništvo Quebeca je pretežno francuskog porijekla i pripada francuskom govornom području. U provinciji živi i oko 600 000 anglofonih stanovnika, uglavnom britanskog porijekla. Ovo stanovništvo je ponajviše locirano u Montrealu. Već duži niz godina se u Kanadi vodi javna rasprava oko davanja statusa nacije za pripadnike frankofone grupe u Kvebeku. Mišljenja o ovom pitanju su podijeljena u Kanadi ali i u samom Kvebeku. Naime, mnogi francuski Kvebečani smatraju da pripadaju "Kvebečkoj" naciji a ne kanadskoj naciji ili francuskoj manjini u Sjevernoj Americi. Kvebek je i dom za oko jedanest raznih indijanskih plemena.

Ekonomija[uredi | uredi izvor]

Quebec spada u red ekonomski bolje razvijenih provincija Kanade. Po godišnjem bruto proizvodu provincije, Quebec je trenutno 38. ekonomija u svijetu. Bruto proizvod po glavi stanovnika u 2005. godini iznosio je 29.163 američkih dolara. Provincija raspolaže velikim nalazištima ruda i minerala kao i ogromnim hidroenergetskim potencijalima. Ovdje je lociran najveći svjetski proizvođač aluminijuma - Alcan. Quebec je velik izvoznik električne energije. U provincije je također prisutna i avio industrija, mašinska industrija kao i informatičko tehnološki sektor. Quebec ima 260 firmi u području avio-industrije koje upošljavaju oko 40.000 radnika. Mnoge svjetski poznate firme iz područja civilne avijacije, vojne avio-industrije kao i industrije za potrebe istraživanja svemira imaju ovdje svoje pogone. Montreal je drugi grad u svijetu po zastupljenosti u ovoj vrsti industrije. Pošto je područje Quebeca izuzetno bogato šumom ne začuđuje činjenica da je šumarstvo i industrija papira izrazito zastupljena. Na jugu provincije, u dolini rijeke Sv. Lorensa postoji značajan udio poljoprivrednog stanovništva. Ovdje se uglavnom uzgaja stoka za potrebe mliječne industrije ali i za potrebe mesne industrije. Također je značajan uzgoj voća i povrća. Quebec je najveći svjetski proizvođač javorovog sirupa. Južni dio provincije, područje oko Montreala predstavlja svojevrsno putno čvorište, a sam grad Montreal je druga po veličini kanadska-kontejnerska luka i treća luka sjeveroistoka Sjeverne Amerike.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]