John Lennon

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
John Lennon
John Lennon 1969 (cropped).jpg
Lennon 1969.
Rođenje (1940-10-09) 9. oktobar 1940.
Liverpool, Ujedinjeno Kraljevstvo
Smrt8. decembar 1980(1980-12-08) (40 godina)
New York City, SAD
Godine aktivnosti1956–1975, 1980.
Poznat(a) poThe Beatles
Supružnik/ciCynthia Powell (1962–1968)
Yoko Ono (1969–1980)
Partner(i)May Pang (1973–1975)
Djeca2

John Winston Ono Lennon (9. oktobar 1940 – 8. decembar 1980) bio je pjevač, muzičar i kompozitor, osnivač jedne od najpopularnijih muzičkih grupa svih vremena, The Beatles.

Mladost[uredi | uredi izvor]

John Lennon je bio jedino dijete u braku Julije Stanley i mornara Alfreda Lennona. Kad je Johnu bilo pet godina, otac je napustio familiju. Njegova majka, koja je započela novu vezu nakon što ju je muž napustio, poslala ga je svojoj sestri smatrajući da će mu biti bolje da odrasta u pravoj familiji. Tako je John proveo djetinjstvo kod tetke Mimi i njenog muža Georgea Smitha na adresi Mendips, 251 Menlove Avenue u Liverpoolu.

Mimi i George, koji nisu imali svoje djece, su postali roditeljski substantiv za Johna. Mimi je bila draga ali stroga a George ga je učio crtati i kupio mu je prvi muzički instrument - usnu harmoniku. Kada je Lennonu bilo 17 godina, njegova majka Julia je, vraćajući se kući pošto ga je posjetila, smrtno nastradala kada ju je autom pregazio pijani policajac. Majčina smrt je pogodila Lennona. Mnogo godina poslije, kada je postao priznati muzičar, napisao je pjesme Julia, Mother i My mummy's Dead, posvećene svojoj majci. Također je svom sinu dao ime Julian, po njoj.

Gubitak majke je učvrstila prijateljstvo sa Paulom McCartneyom, koji je također izgubio majku kad mu je bilo 14 godina.

Narednih nekoliko godina John se posvetio školovanju i crtanju stripova. Jedno vrijeme je pohađao umjetnički koledž u Liverpoolu ali ga je ubrzo napustio. Tu je sreo Cynthiu Powell, s kojom se kasnije vjenčao.

Poslije napuštanja škole, John se počeo interesovati za muziku. Sviđao mu se američki rock 'n' roll, posebno Elvis Presley, Chuck Berry, Buddy Holly i Little Richard. Tetka Mimi mu je kupila prvu gitaru iako je mislila da će ubrzo odustati od sviranja.

John je osnovao prvu grupu zajedno sa prijateljima Paulom McCartneyom i Georgeom Harrisonom. Svirali su rock 'n' roll pod imenom "Johnny and The Moondogs", koji su poslije promijenili u "The Silver Beetles" da bi to ime na kraju bilo skraćeno u "The Beatles".

Kada je 1962. njegova djevojka Cynthia Powell zatrudnila, vjenčali su se a sinu je dao ime Julian.

Beatlemania[uredi | uredi izvor]

Solo karijera[uredi | uredi izvor]

Yoko Ono[uredi | uredi izvor]

Smrt[uredi | uredi izvor]

8. decembra 1980. godine, u 22:50, John Lennon je upucan revolverom ispred zgrade The Dakota, gdje je živio, vraćajući se sa suprugom Yoko Ono iz studija gde su snimali materijal za novi album. Počinilac je identifikovan kao Mark David Chapman. On je ranije istog dana, oko 17:00h, čekao Lennona ispred zgrade The Dakota zajedno sa grupom obožavatelja. Lennon mu je dao autogram. Tom prilikom je napravljenja posljednja fotografija Johna Lennona, jer je jedan od obožavatelja, amaterski fotograf Paul Goresh, uslikao momenat kada daje autogram svom ubici Chapmanu.

The Dakota u New Yorku, zgrada u kojoj je Lennon živio i ispred koje je ubijen

Prema izjavama svjedoka, Chapman je čekao Lennona i Ono u sjeni prolaza u obližnje dvorište. Kada su njih dvoje izašli iz taksija i uputili se prema ulaznim vratima, Chapman je dozvao Lennona. Potom je ispalio pet metaka, od kojih su četiri pogodila tijelo Lennona. John Lennon je napravio par koraka i prije nego što će pasti, rekao: "Upucan sam".

Policajci koji su prvi stigli na mjesto zločina su, vidjevši da se radi o teškim povredama, hitno odvezli Lennona u bolnicu svojim kolima, ne čekajući na ambulantu. Dežurni doktor je ustanovio smrt po dolasku u bolnicu. Povrede su bile teške, meci su pogodili aortu, glavnu žilu koja odvodi krv iz srca. Lennon je do dolaska u bolnicu izgubio oko 80% krvi iz tijela.

Ubica Mark David Chapman je, nakon što je pogodio Lennona, sjeo na trotoar i mirno sačekao policiju. Nije se opirao hapšenju.

Na prvu vijest o ubistvu Lennona, ljudi su se počeli spontano okupljati pred bolnicom i pred njegovim stanom u zgradi The Dakota paleći svijeće i pjevajući Lennonove pjesme. Širom svijeta, televizijski i radio programi su prekinuti zbog vijesti o ubistvu Johna Lennona.

Lennonovo tijelo je kremirano i predato supruzi Yoko Ono. Neki vjeruju da ga je raspršila u dijelu parka nedaloko od mjesta gdje su živili, koji je posvećen John Lennonu.

Mark David Chapman je dobio doživotnu kaznu sa mogućnosti da bude pomilovan poslije 20 godina. 26 godina kasnije, 2006. godine, još uvijek odležava kaznu.

Diskografija[uredi | uredi izvor]

Studijski albumi[uredi | uredi izvor]

Kompilacije[uredi | uredi izvor]

Live albumi[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]