Janis Joplin

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Janis Joplin
Janis Joplin seated 1970.JPG
američka pjevačica
Rođenje (1943-01-19) 19. januar 1943.
Port Arthur (Texas), SAD
Smrt 4. oktobar 1970(1970-10-04) (27 god.)
Hollywood, SAD

Janis Joplin (Port Arthur, 19. januar 1943 - Hollywood, 4. oktobar 1970) bila je američka pjevačica.

U početku je pjevala u grupi Big Brother & Holding Company, a kasnije je radila samostalno. Njena verzija pjesme "Me and Boby McGee" postumno je dospjela na prvo mjesto američke top-liste singlova.

Predstavljali su je kao bjelkinju s glasom crnkinje. Uostalom, njen uzor bila je "Crna kraljica" Bessie Smith, najveća džez i bluz pjevačica svih vremena, koja je također tragično preminula 4. oktobra 1937. nakon saobraćajne nesreće i gubitka krvi jer su je odbili prihvatiti u obližnjoj bolnici za bijelce.

Joplin se nije osjećala voljenom. Na posljednjem koncertu očajnim glasom viknula je publici: "Ja sam zvijezda, ali niko ne želi spavati sa mnom!"

Dana 4. oktobra 1970. nađena je mrtva u hotelu "Landmark" u Los Angelesu. Uzrok smrti bilo je konzumiranje velike količine alkohola i heroina.