Janis Joplin

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Janis Joplin
Janis Joplin seated 1970.JPG
američka pjevačica
Rođenje (1943-01-19) 19. januar 1943.
Port Arthur (Texas), SAD
Smrt 4. oktobar 1970(1970-10-04) (27 god.)
Hollywood, SAD

Janis Joplin (Dženis Džoplin) (Port Arthur, 19. januar 1943. - Hollywood, 4. oktobar 1970.), američka pjevačica

U početku je bila pjevačica grupe Big Brother & Holding Company, a kasnije je radila samostalno. Njena verzija pjesme "Me and my Boby Mcgee" postumno je dospjela na prvo mjesto američke top-liste singlova. "Najbolji umiru mladi" - tako otprilike glasi popularna rock' n' roll poslovica.

Predstavljali kao bjelkinju sa glasom crnkinje. Uostalom, njen uzor bila je crna kraljica Bessie Smith, najveća jazz i blues pjevačica svih vremena koja je također tragično preminula 4. oktobra 1937. godine nakon prometne nesreće i gubitka krvi jer su je odbili prihvatiti u obližnjoj bolnici za bijelce. Nesretna bijela kraljica bluza Janis Joplin, nije se osjećala voljenom. Na posljednjem koncertu očajnim glasom viknula je publici: "Ja sam zvijezda, ali niko ne želi spavati sa mnom!"

4. oktobra 1970. godine nađena je mrtva u Landmark Hotelu u Los Angelesu. Uzrok smrti je bio konzum velike količine alkohola i heroina.