Buddy Holly

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Preferences-system.svg Ovom članku potrebna je jezička standardizacija, preuređivanje ili reorganizacija.
Pogledajte kako poboljšati članak, kliknite na link uredi i doradite članak vodeći računa o standardima Wikipedije.
Buddy Holly
Rođenje (1936-09-07) 7. septembar 1936.
Lubbock (Texas), SAD
Smrt 3. februar 1959(1959-02-03) (22 god.)
Mason City, SAD

Buddy Holly (7. septembar 19363. februar 1959), (rođen kao Charles Hardin Holley) u gradu Lubbock, Texas 07.09.1936. godine. Poginuo u avionskoj nesreći u blizini grada Clear Lake, Iowa 03.02.1959. godine.

Buddy Holly je bio jedan od pionira rane faze rock'n'roll-a i njegov najznačajniji predstavnik. Muzikom se počeo baviti još kao teenager svirajući violinu i klavir, da bi kasnije počeo aktivno da svira gitaru. Svoje prve nastupe bilježi s prijateljem iz djetinstva Bobom Montgomeriem sa kojim osvaja prva mjesta na takmičenjima pjevača amatera 1955. godine. Profesionalno bavljenje muzikom otpočinje svirajući klasični country sa juga Texasa, ali to prolazi nezapaženo. Iz te faze njegovog djelovanja ostaju zapažene kompozicije "Flowers To My Heart", "Modern Don Juan", "Blue Days, Black Nights" i “ Midnight Shift „ koje snima za Decca Co ali bez nekog značajnijeg komercijalnog uspjeha.

U 1956. godini zajedno sa Joe B. Mauldlin (bass), Niki Sullivan (prateća gitara) i Jerry Allison (bubnjevi) počinje da djeluju u grupi "The Crickets". Snimaju u studiju Normana Pettya koji im dopušta da iskažu svoju kreativnost i inovativne ideje. Kao rezultat njegovog iskustva i njihove kreativnosti rađaju se sada već kultne i za to vrijeme krajnje neobične i inovativne kompozicije kao što su "That'll Be The Day" (broj 1 u UK i SAD), "Maybe Baby", "Oh Boy", i legendarna "Peggy Sue" u kojoj se Buddy poigrava sa ehom i prvi put koristi tehnike "nasnimavanja". Vrlo brzo postaju najpopularnji bjelački rock'n'roll band svog vremena i odlaze u New York gdje snimaju za Coral jednu od vodećih diskografskih kuća.

Tokom 1958. godine odlaze na kratku turneju po Australiji i Velikoj Britaniji gdje nailaze na izuzetan prijem publike, a Buddy se tog ljeta ženi sa Mariom Elenom Santiago. Brak kao i Buddyieva želja za ozbiljnijim bavljenjem muzikom uzrokuje svađe i razlaz sa članovima Cricketsa koji se vraćaju u Lubbock, dok Buddy nastavlja samostalnu karijeru u New Yorku radeći uglavnom kao kompozitor, aranžer i producent za druge muzičare.

Zbog nepovoljnog ugovora koji je zaključio sa Normanom Pettyem uskoro ostaje bez izvora prihoda i primoran je da se priključi turneji po srednjem zapadu ("Winter Dance Party") na kojoj su pored njega nastupali i Dion, Ritchie Valens i Big Bopper. Zbog loših uslova u autobusu bez grijanja Buddy poslije nastupa u Clear Laku (02.02.1959) odlučuje da unajmi privatni avion da ga preveze do slijedećeg odredišta u gradu Fargo, North Dakota. U avionu su trebali, pored Buddya biti i članovi njegovog pratećeg sastava Waylon Jennings i Tommy Allsup, ali umjesto njih su se ukrcali Big Bopper (koji je imao jaku gripu) i R. Valens (koji je izvlačio šibice sa Tommyem ko će putovati avionom). Ubrzo nakon polijetanja u ranim jutarnjim satima avion se srušio u snijegom pokriveno polje kukuruza ubivši sve putnike u njemu.

Od tada je 3. februar - Dan kada je umrla muzika, kako je to otpjevao Don McLean u pjesmi "American Pie" (1977). Uticaj muzike koju je stvarao Buddy Holly na buduće muzičare je neupitan, dovoljno je samo spomenuti da su čuveni Beatlse-i (bube) dali ime svojoj grupi kao poštovanje spram Buddyevim Cricketsima (cvrčci). Njegova muzika je duboko utkana u DNA R'n'R, a njegov uticaj se održao i danas kroz muziku Holliesa, Rolling Stonesa (njihov prvi hit "Notfadeway" je obrada istoimene Buddyeve pjesme), Elvisa Costella ili lidera grupe Weezer (koji su posudili dio image od Buddya). Njegov jedinstven stil i energičnost sviranja Fender Stratocaster gitare činilo ga je zajedno sa Chuck Berryem jednim od najboljih gitarista svog vremena, a to da je sam radio većinu svojih pjesama definitivno ga je uvrstilo u anale muzike 20 vijeka.