Billie Holiday

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Billie Holiday
Billie Holiday, 1949.
Rođenje (1915-04-07) 7. april 1915.
Philadelphia, SAD
Smrt17. juli 1959(1959-07-17) (44 godine)
New York, SAD

Billie Holiday, pravo ime - Eleanor Gough McKay (Philadelphia, Pennsylvania, 7. april 1915. - New York, 17. juli 1959.), znana među jazz poklonicima kao Lady Day, predstavlja jednu od najznačajnijih jazz pjevačica svih vremena uz Sarah Vaughan i Ellu Fitzgerald.

Svojim posebnim timbrom i sonornim, gotovo instrumentalnim, načinom pjevanja, afirmirala se između dva rata među vodeće interprete bluesa i kompozicija u stilu swinga. Snimila je film "New Orleans" i napisala autobiografiju "Lady pjeva blues".

Biografija[uredi | uredi izvor]

Pravim imenom Eleanora Fagan Gough odrastala je bez oca Clarenca (koji je bio jazz gitarist kod Fletchera Hendersona), uz majku i rodbinu, morala je rano početi raditi u javnoj kući kao čistačica pa i prostitutka. O njenom djetinjstvu opširno govori njena autobiografija Lady sings the Blues izdana 1956. godine. U New York se doselila negdje 1930. godine. Njen rad se uglavnom dijeli na dvije faze "ranu" i "zrelu" fazu.

Rana faza[uredi | uredi izvor]

Prve nastupe imala je u Harlemu i uskoro ju "otkriva" muzički producent John Hammond u klubu Monette´s. S 18 godina ima prve zajedničke nastupe s Bennyjem Goodmanom i prvu snimku "My Mother´s Son-In-Law". Tako je počela graditi svoj muzički stil unutar jazza i bluesa. Kasnije je radila s Lesterom Youngom, Countom Basieom i Artiem Shawom. Bila je duboko pogođena rasnim konfliktima, netrpeljivošću i segregacijom koja ju je ponižavala i na pozornici. U tom razdoblju preobrazila se u "Lady Day", izlazeći na pozornicu s bijelom gardenijom u kosi.

Zrela faza[uredi | uredi izvor]

Lady Day je gotovo cijeli svoj životni vijek provela ovisna o drogama, pušeći marihuanu od rane mladosti, opijanjima, ali ono što je potpuno uništilo je bio heroin. Uz to je imala sudske procese zbog nedopuštenog posjedovanja droge, a njen privatni život bio je turbulentan kao i pjesme koje je pjevala. Ulazila je iz veze u vezu s vulgarnim muškarcima, a otvoreno se deklarirala kao bisesualka. Jedino što je kontinuirano uzdizala bile su njene pjesme, melanholične i erotične, strastvene ljubavne balade i gorke priče newyorškog Harlema. S druge strane bila je njena urođena otmjenost i glamur. Dama tužnih očiju, sa svim svojim kontrastima bila je jedinstvena na jazz - blues sceni. Pjesme poput "God Bless the Child", Gershwinova "I Love You Porgy", "Fine and Mellow", "Strange Friut" su jazz klasici. Snimila je posljednju ploču u pratnji Raya Ellisa i njegovog orkestra u martu 1959. godine (s kojim je snimila i album Lady in Satin).

Umrla je u 44. godini, 17. jula 1959. godine (od ciroze jetre) u New Yorku gdje je i sahranjena.

Karizma B. Holiday[uredi | uredi izvor]

Njen uticaj na muzičare je bio neosporan, u prvom redu na Janis Joplin i Ninu Simone. Godine 1972. snimljen je biografski film "Lady Sings the Blues" s pjevačicom Dianom Ross. Film je bio nominiran za mnogobrojne nagrade, a Diana Ross je izdala istoimeni album sa soundtrackom.

U čast "kraljici bluesa" 1987. godine irski rock sastav U2 snimio je pjesmu i videospot "Angel of Harlem" (dvostruki album Rattle and Hum).

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]