Maria Callas

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Maria Callas
Violletta.jpg
Maria Callas kao Violetta
Rođenje (1923-12-02) 2. decembar 1923.
New York City, SAD
Smrt 16. septembar 1977.(1977-09-16) (starost: 53)
Pariz, Francuska

Maria Callas - (grčki: Μαρία Κάλλας; bos Marija Kalas; New York, 2. decembar 1923. - Pariz, 16. septembar 1977.), operna pjevačica grčkog porijekla.

Biografija[uredi | uredi izvor]

Studirala je na konzervatoriju u Ateni i tamo debitirala 1938. godine sa samo petanest godina. Kao sopran proslavila se kreacijama glavnih uloga u Verdijevim, Donizzettijevim i Puccinijevim operama. Glasom neobičnog opsega i volumena, te izvanrednom vokalnom tehnikom i sposobnošću da se uživi u različite dramske likove i vokalne stilove, ostvarila je mnoštvo jedinstvenih kreacija i potaknula obnovu mnogih zaboravljenih opera.

Znamenita primadona druge polovine 20. vijeka prvi put je snimala još 1949. godine. Snimke arija iz Bellinijeve "Norme" i "Puritanca" i Wagnerove opere "Tristan i Isolda" najavile su svjetsku zvijezdu, premda je njena atenska karijera bila stara već deset godina. U tim godinama se dospjela proslaviti i sa Beethowenovim "Fideliom" i Puccinijevom "Sour Angelika", pa i ulogama u njemačkoj operi i opereti za ratne okupacije Grčke.

Mariu Callas su i obožavali i osporavali, a niti jedan njen javni ili privatni potez nije prošao neprimjećen.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]