Idi na sadržaj

Maria Callas

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Maria Callas
Rođenje (1923-12-02) 2. decembar 1923.
New York City, SAD
Smrt16. septembar 1977(1977-09-16) (53 godine)
Pariz, Francuska
Maria Callas (1958)

Maria Callas - (grčki: Μαρία Κάλλας; bos Marija Kalas; New York, 2. decembar 1923. - Pariz, 16. septembar 1977.), operna pjevačica grčkog porijekla.

Biografija[uredi | uredi izvor]

Studirala je na konzervatoriju u Ateni i tamo debitirala 1938. godine sa samo petanest godina. Kao sopran proslavila se kreacijama glavnih uloga u Verdijevim, Donizzettijevim i Puccinijevim operama. Glasom neobičnog opsega i volumena, te izvanrednom vokalnom tehnikom i sposobnošću da se uživi u različite dramske likove i vokalne stilove, ostvarila je mnoštvo jedinstvenih kreacija i potaknula obnovu mnogih zaboravljenih opera.

Znamenita primadona druge polovine 20. vijeka prvi put je snimala još 1949. godine. Snimke arija iz Bellinijeve "Norme" i "Puritanca" i Wagnerove opere "Tristan i Isolda" najavile su svjetsku zvijezdu, premda je njena atenska karijera bila stara već deset godina. U tim godinama se dospjela proslaviti i sa Beethowenovim "Fideliom" i Puccinijevom "Sour Angelika", pa i ulogama u njemačkoj operi i opereti za ratne okupacije Grčke.

Mariu Callas su i obožavali i osporavali, a niti jedan njen javni ili privatni potez nije prošao neprimjećen.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]