Nirvana (grupa)

Ovaj članak je dobar.
S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Nirvana
Osnovne informacije
PorijekloAberdeen, Washington, SAD
ŽanroviGrunge
Karijera1987–1994.
IzdavačiSub Pop, DGC
ČlanoviKurt Cobain
Krist Novoselić
Dave Grohl
Bivši članoviRon McGovney
Aron Bruckhard
Chad Channing
Dale Crover
Jason Everman
Dave Foster
Dan Peters

Nirvana je bila američka rok-grupa osnovana u Aberdeenu, Washington, 1987. Osnovali su je pjevač i gitarist Kurt Cobain i basist Krist Novoselić, a kroz grupu je prošlo niz bubnjara, od kojih je najpoznatiji Chad Channing, a onda se grupi 1990. pridružio Dave Grohl. Uspjeh Nirvane popularizirao je alternativni rok, a često ih se navodi vodećom grupom Generacije X. Njihova muzika je vrlo popularna i nastavlja utjecati na modernu rok-kulturu.

Krajem 1980-ih, Nirvana se utemeljila kao dio grunge scene u Seattleu, objavivši svoj prvi album, Bleach, za nezavisnu izdavačku kuću Sub Pop 1989. Razvili su zvuk koji se oslanjao na dinamičke kontraste, često između tihih stihova i glasnih, teških refrena. Nakon što su 1991. potpisali ugovor sa velikom izdavačkom kućom DGC Records, Nirvana je postigla neočekivani uspjeh u glavnoj struji sa "Smells Like Teen Spirit", prvim singlom sa njihovog značajnog drugog albuma Nevermind (1991). Kao kulturni fenomen 1990-ih, Nevermind je dobio dijamantni certifikat od RIAA-e i zaslužan je za okončanje popularnosti hair metala.[1]

Obilježena pank estetikom, Nirvana je postigla svjetsku popularnost svojom fuzijom pop melodija i buke, sa temama društvenog otuđenja. Nakon opsežne turneje i kompilacijskog albuma Incesticide i EP-a Hormoaning 1992, grupa je objavila svoj dugo očekivani treći studijski album, In Utero (1993). Album je bio na vrhu ljestvice albuma u SAD-u i Velikoj Britaniji, a kritičari su ga pohvalili. Nirvana se je raspala nakon Cobainovog samoubistva u aprilu 1994. Novoselić, Grohl i Cobainova udovica Courtney Love pobrinuli su se za daljnja objavljanja. Koncertni album MTV Unplugged in New York (1994) osvojio je nagradu Grammy za najbolji album alternativne muzike 1996.

Nirvana je prodala 75 miliona ploča širom svijeta, što je čini jednom od najprodavanijih grupa svih vremena. Za svoje tri godine u glavnoj struji, Nirvana je osvojila American Music Award, Brit i Grammy, sedam MTV Video Music Awards i dvije NME nagrade. Ostvarili su pet hitova broj 1 na Billboardovoj Alternative Songs ljestvici i četiri broj 1 albuma na Billboard 200 listi. Godine 2004. časopis Rolling Stone svrstao je Nirvanu među 100 najvećih umjetnika svih vremena. Godine 2014. uvršteni su u Rock and Roll Hall of Fame u svojoj prvoj godini ispunjavanja uslova.

Historija[uredi | uredi izvor]

Osnivanje[uredi | uredi izvor]

Cobain i Novoselić su se upoznali 1985. Obojica su bila ljubitelji grupe Melvins. Nakon nekoliko neuspješnih pokušaja da formiraju svoju grupu, dvojac ja angažirao Arona Bruckharda kao bubnjara i tako kreirao grupu koja će se kasnije zvati Nirvana. Nakon nekoliko mjeseci u grupi Bruckhard je izbačen iz grupe, a na njegovo mjesto je privremeno došao Dave Foster. U toku prvih nekoliko mjeseci grupa je mijenjala nekoliko naziva. Zvali su se: Skid Row, Pen Cheap Chew i Ted Ed Fred. Napokon, odlučili su se za ime Nirvana koje je Kurt Cobain izabrao jer je, kako je rekao, htio lijepo ime umjesto nekog ružnog rock ili punk imena. U martu te godine grupa je svirala prvi put. Samo nekoliko mjeseci kasnije angažirali su bubnjara Chada Channinga.

Bleach[uredi | uredi izvor]

Prvi singl grupe je bio "Love Buzz/Big Cheese" iz 1988. u nezavisnoj izdavačkoj kući u Seattleu Sub Pop. Iste godine, sastav je izdao svoj prvi album, Bleach. Na pisanje pjesama i muzike veliki utjecaj je imala grupa "The Melvins" koju su slušali Cobain i Novoselic, punk rock grupe iz 1980-ih, kao i Led Zeppelin i Black Sabbath. Bleach je postao omiljen album na svim studentskim radiostanicama u zemlji, ali isto tako ukazao je na to šta bi ljubitelji mogli očekivati u sljedećim materijalima.

Nakon Bleacha Cobain je izjavio da se muzika grupe mijenja i da piše pjesme o ljubavi, problemima u vezama i općenito o ljudskim emocijama. U aprilu 1990., počeo je rad na novom albumu. Za vrijeme snimanja, Cobain i Novoselic su se razočarali u bubnjarske sposobnosti Chada Channinga, a Channing je izjavio kako je bio frustriran zbog toga što nije bio puno uključen u pisanje pjesama. Nedugo nakon toga, Channing je napustio grupu a privremeno je na njegovo mjesto uskočio Dan Peters, s kojim su snimili pjesmu Sliver. Nekoliko sedmica poslije upoznali su se sa Daveom Grohlom, koji je tada tražio novu grupu u kojoj bi svirao. Cobain i Novoselic su poslušali Grohla i primili ga u grupu. Kasnije, Novoselic je izjavio: "Odmah smo znali da je on pravi bubnjar za nas."

Nevermind[uredi | uredi izvor]

Razočarani producentskim kućama, tražili su novu te tako potpisali ugovor sa DGC Records izdavačkom kućom, s kojom su počeli rad na novom albumu Nevermind. Kasnije, opet mijenjaju izdavačku kuću i potpisuju za Sound City Studios u Los Angelesu, Kalifornija. Neke od pjesama, uključujući "In Bloom" i "Breed" su bile ranije napisane dok druge, poput "On a Plain" i "Stay Away" nisu bile u potpunosti dovršene do kraja snimanja. Neposredno prije izdavanja albuma, članovi sastava su bili razočarani završnom obradom albuma za koju je bio odgovoran Andy Wallace koji je radio i za grupu Slayer.

Prva pjesma sa albuma "Smells Like Teen Spirit" odmah po izlasku je postala veliki hit uglavnom zahvaljujući videospotu na MTV-u. Na turneju po Evropi, nakon što su održali prve koncerte shvatili su da će svi ostali biti rasprodani do zadnjeg mjesta i primijetili su da su novinari i TV ekipe stalno prisutni i da je pjesma "Smells Like Teen Spirit" sveprisutna kako na radiju tako i na televiziji. Do kraja 1991. Nevermind se prodavao u 400.000 primjeraka po sedmici, a već u prvom mjesecu sljedeće godine zasjeli su na broj 1 Billboardove liste, skinuvši tako sa vrha album "Dangerous" tada popularnog Michaela Jacksona. Kad su došli na broj 1 Billboard je objavio: "Nirvana je takva grupa koji ima sve: pohvale kritika, poštovanje muzičke industrije, privlačnost pop radija i jaku rock osnovu."

U februaru 1992. za vrijeme turneje, Cobain se oženio sa Courtney Love na Havajima. U augustu iste godine, Love je rodila kćerku, Frances Bean Cobain. Zbog umora i napornih koncerata, odlučili su da ne idu na još jednu turneju po SAD-u. Umjesto toga nastupili su na nekoliko koncerata te godine. Nedugo nakon što je Cobainu rođena kćerka, Nirvana je nastupila na jednom od najpoznatijih nastupa na Reading Festivalu u Engleskoj.

Za to vrijeme počele su kružiti glasine o Cobainovu zdravlju i mogućnosti raspada grupe, pa je Cobain na nastup došao u invalidskim kolicima tek tako da se našali sa medijima u kojima se šuškalo o njegovu zdravlju. Dave Grohl je 2005. izjavio da su se u to vrijeme prije koncerta pribojavali da će im nastup biti katastrofalan. Umjesto toga, koncert je prošao odlično i postao jedan od najboljih nastupa ove grupe ikada.

Na dodjeli MTV nagrada, zabranjeno im je da izvode pjesmu "Rape Me" i dogovorili su se da će odsvirati pjesmu "Lithium". Ali kad je nastup počeo, Cobain je počeo pjevati prve stihove pjesme "Rape Me" prije nego je počeo svirati "Lithium". Pri kraju pjesme Novoselicu je pojačalo prestalo raditi, te je on, ljut, bacio bas visoko u zrak za dramatičnu završnicu. Pri tome nije gledao gdje će bas pasti i pao mu je ravno na glavu. Novoselic je pao na zaprepaštenje čitave publike. Dok je Cobain uništavao opremu: (gitaru i bubnjeve), Grohl je vikao u mikrofon: "Zdravo, Axl." Time se naravno obraćao pjevaču grupe Guns N' Roses Axlu Roseu s kojim je čitava grupa imala veliki okršaj iza pozornice.

In Utero[uredi | uredi izvor]

Logo Nirvane.

Za album In Utero, grupa je angažirala producenta Stevea Albinija. Pošto je Nevermind privukao nove slušaoce i obožavaoce koji nisu imali iskustva sa grupama kao što je Nirvana, Albini je htio napraviti nešto grublji i siroviji zvuk. Kurt Cobain se složio jer je i on sam oduvijek htio takav zvuk: "prirodan" bez miksanja i efekata u studiju. Album je brzo snimljen, za samo dvije sedmice, ali opet, Cobain je pokazao nezadovoljstvo urađenim.

Smatrao je da je bas pretiho snimljen i nije bio zadovoljan pjesmama "Heart-Shaped Box" i "All Apologies" jer nisu dobro zvučale. Odmah su pozvali producenta koji je radio sa grupom R.E.M. da im pomogne malo izmijeniti te dvije pjesme u koje je Cobain dodao više instrumentalnih dijelova i pratećih vokala. Album je debitirao na broju 1 Billboardove ljestvice u septembru 1993. Album je doživio uspjeh kako kod kritičara tako kod publike. Ali uprkos promocijskom uspjehu, album nije doživio isti uspjeh kao i Nevermind. Te jeseni krenuli su na turneju po Sjedinjenim Američkim Državama, prvu veliku turneju nakon uspjeha s Nevermindom. Za tu turneju angažirali su Pata Smeara kao drugog gitaristu.

Zadnji mjeseci i Cobainova smrt[uredi | uredi izvor]

U novembru 1993. nastupili su na MTV Unplugged. Nisu htjeli svirati sve najpoznatije pjesme, ali od najpoznatijih pjesama odsvirali su "All Apologies" i "Come as You Are".

Grohl je kasnije rekao da nisu htjeli svirati akustičnu verziju "Smells Like Teen Spirit", jer bi kako je rekao bilo glupo. Na nastupu sa njima su svirali Meat Puppets koji su se pridružili grupi i odsvirali tri obrađene Nirvanine pjesme. Iako su probe bile problematične i naporne, čitav nastup je ustvari odsviran vrlo dobro. U početku 1994. godine, ukrcali su se na evropsku turneju koju su obustavili u Njemačkoj jer je Cobainu dijagnosticiran bronhitis i laringitis. Koncert u Münchenu je zbog toga i otkazan.

U Rimu, ujutro 4. marta Courtney Love je pronašla Cobaina onesviještenog u njihovoj hotelskoj sobi. Cobain je odmah prevezen u bolnicu, gdje je doktor ustanovio da je Cobain negativno reagirao na miješanje lijekova koji su mu bili prepisani za bolest sa alkoholom. Ostatak turneje je otkazan, uključujući dio u Ujedinjenom Kraljevstvu. Sljedećih sedmica, Cobainova ovisnost o heroinu je uzela danak, te je Cobain nagovoren na rehabilitaciju. Nakon manje od sedmicu dana provedenih na rehabilitaciji, Cobain se popeo preko zida ustanove i sjeo na avion za Seattle (U tom avionu sjedio je zajedno sa Duffom McKaganom, basistom grupe Guns N' Roses).

Sedmicu dana poslije, u petak, 8. aprila 1994. godine, Kurt Cobain je pronađen mrtav u svojoj kući u Seattleu. U krvi mu je pronađena količina heroina dovoljna za četiri predoziranja i rana od sačmarice na glavi.

Poslije Nirvane[uredi | uredi izvor]

Preostala dva člana Krist Novoselic i Dave Grohl ostala su muzički aktivna. Dave Grohl je frontman i gitarist grupe Foo Fighters s kojima je imao velike uspjehe u svijetu. Također, Grohl je povremeno bubnjao sa mnogim grupama, ali Foo Fightersi su mu sada glavni projekt.

Krist Novoselic je osnovao grupu Sweet 75 i zamijenio je basista u sastavu Flipper. Novoselic je postao i politički aktivist. Osnovao je udruženje JAMPAC za podršku muzičkih prava. Napisao je i knjigu "Of Grunge and Government: Let's Fix This Broken Democracy", koja govori o njegovim muzičkim iskustvima i političkim pogledima.

Posthumna izdavanja[uredi | uredi izvor]

Nakon Cobainove smrti izdato je nekoliko albuma. Prvi je izdat u novembru 1994. i to "MTV Unplugged u New Yorku". Drugi album je izdat je u oktobru 1996. po nazivu "From the Muddy Banks of Whishkah". Nedovršena pjesma "You Know You're Right" izdata je 2002. a uz nju došao je i album po nazivu "Nirvana". U novembru 2004. izdat je album sastavljen od različitih nastupa grupe po nazivu "With the Lights Out". Snimka nastupa grupe pod nazivom "Live at Reading" izdata je u novembru 2009. na CD-u i DVD-u.

Članovi grupe[uredi | uredi izvor]

Bivši članovi[uredi | uredi izvor]

Diskografija[uredi | uredi izvor]

Studijski albumi
Live albumi
Kompilacijski albumi

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Hall, James (24. 9. 2016). "Nevermind at 25: how Nirvana's 1991 album changed the cultural landscape". The Telegraph (jezik: engleski). ISSN 0307-1235. Arhivirano s originala, 27. 7. 2019. Pristupljeno 24. 4. 2023.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]