Kurt Cobain

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Kurt Donald Cobain
Cobain 1992. tokom nastupa sa Nirvanom na MTV Video Music Awards
Osnovne informacije
Rođenje (1967-02-20) 20. februar 1967.
Aberdeen, Washington, SAD
Smrt5. april 1994(1994-04-05) (27 godina)
Seattle, Washington, SAD
Žanrovi
Zanimanje
  • pjevač
  • tekstopisac
  • muzičar
  • slikar
Instrumenti
  • vokali
  • gitara
Karijera1982–1994.
Izdavači
Povezani umjetnici

Kurt Donald Cobain (20. februar 1967 – c. 5. april 1994) bio je američki muzičar, poznat kao frontmen rok-grupe Nirvana u kojoj je bio gitarista, glavni pjevač i tekstopisac. Cobain je proširio tematske konvencije glavne struje roka svojim pisanjem pjesama potaknutim tjeskobom i protivljenjem establišmentu. Proglašen je predstavnikom generacije X i smatra se jednim od najutjecajnijih muzičara u historiji alternativnog roka.

Cobain je osnovao Nirvanu 1987. sa Kristom Novoselićem i Aaronom Burckhardom i uspostavio je kao dio muzičke scene u Seattleu koja je kasnije postala poznata kao grunge. Nakon što su potpisali ugovor s velikom izdavačkom kućom DGC Records, Nirvana je postigla svjetski uspjeh sa hitovima poput "Smells Like Teen Spirit" sa svog drugog albuma Nevermind (1991). Iako je Cobain nakon iznenadnog uspjeha Nirvane proglašen glasom svoje generacije, osjećao se uvrijeđenim jer je smatrao da je javnost pogrešno shvatila njegovu poruku i umjetničku viziju. Osim "Smells Like Teen Spirit", Cobain je napisao mnoge druge pjesme za Nirvanu, uključujući "Come as You Are", "Lithium," "In Bloom," "Something in the Way", "Heart-Shaped Box, "All Apologies", "About a Girl", "Aneurysm"[1] i "You Know You're Right".[2]

U svojim posljednjim godinama, Cobain se borio s ovisnošću o heroinu i kroničnim zdravstvenim problemima poput depresije.[3] Također se je borio sa pritiscima i problemima svoje slave i imao burnu vezu sa svojom suprugom, muzičarkom Courtney Love.[4] U martu 1994. Cobain se predozirao kombinacijom šampanjca i rohipnola, nakon čega se je podvrgnuo programu detoksikacije. Dana 8. aprila 1994. Cobain je pronađen mrtav u svojoj kući u Seattleu u dobi od 27 godina. Policija je utvrdila da je umro 5. aprila nakon samoranjavanja vatrenim oružjem u glavu.

Cobain je posthumno uvršten u Rock and Roll Hall of Fame zajedno sa kolegama iz Nirvane Kristom Novoselićem i Daveom Grohlom 2014. Časopis Rolling Stone uvrstio je Cobaina među 100 najvećih tekstopisaca svih vremena, 100 najvećih gitarista svih vremena i 100 najvećih pjevača svih vremena. MTV ga je stavio na sedmo mjesto na "22 najveća glasa u muzici". Godine 2006. Hit Parader ga je uvrstio na 20. mjesto svoje liste "100 najvećih metal pjevača svih vremena".

Biografija[uredi | uredi izvor]

Kao dijete bio je hiperaktivan, pa su mu ljekari propisali lijekove koji bi ga držali budnim do kasnih sati te su mu davani i sedativi da mu pomognu zaspati. Mnogi vjeruju da je to razlog njegove kasnije ovisnosti o heroinu. Kad je imao sedam godina, roditelji su mu se razveli, pa je živio kod rođaka. Nakon nekog vremena roditelji su mu jasno dali do znanja da ne žele imati ništa s njim. Sve će se to kasnije odraziti u njegovim tekstovima i životu. Imao je i zdravstvenih problema koje niko nije mogao objasniti.

Nije volio ići u školu, tamo se osjećao izgubljeno i usamljeno. Više se družio s djevojkama nego s dječacima jer ga nisu zanimale njihove "mačo spike".

Prvu gitaru kupio je za svoj 14. rođendan i uživao je stvarajući svoju muziku. Nekoliko sedmica prije mature odustao je od školovanja i zaposlio se. Radio je nekoliko poslova koji su na kraju završavali neuspjehom.

Nirvana[uredi | uredi izvor]

Nirvana je nastala 1987. kada su se spojili Cobain i Krist Novoselić, koji je svirao bas-gitaru. Nakon što su izmijenili nekoliko bubnjara, konačni izbor pao je na Davea Grohla. Godine 1988. izdali su svoj prvi demo, a sljedeće godine snimili i prvi album, Bleach. Počela je i prva turneja po SAD-u. Godine 1991. izdali su album Nevermind, a najveći hit bila je pjesma "Smells Like Teen Spirit", koja je zauzela prvo mjesto na mnogim svjetskim top-listama.

Cobain nikad nije volio komercijalnu stranu Nirvane, popularnost i ideju velike rok-zvijezde. Čak je molio publiku da ne kupuju njihove CD-ove i ne dolaze na njihove koncerte. Vjerovao je da su Nirvanini ljubitelji lažni i da jedino vole pjesmu "Smells Like Teen Spirit". U tom periodu naveliko je konzumirao heroin i morfin.

Dana 24. januara 1992. Cobain se oženio pjevačicom feminističke grupe Hole Courtney Love na Havajima. Šest mjeseci nakon vjenčanja dobili su kćerku Frances Bean. Ostali članovi Nirvane nadali su se da će se Cobain smiriti nakon što je postao suprug i otac.

U to vrijeme snimili su još jedan album Incesticide, koji se trebao "riješiti" svih onih lažnih ljubitelja. U tome su i uspjeli. Godine 1993. snimaju album koji je bio i njihov posljednji, In Utero.

Problemi s drogom postajali su sve ozbiljniji. Courtney je nekoliko puta trgnula Kurta iz kome i spasila ga od predoziranja. Bio je i na liječenju, prolazio programe odvikavanja, ali bi na kraju pobjegao iz bolnice i vratio se heroinu.

Posljednji koncert održali su 29. marta 1994. u Münchenu. Sedam dana kasnije Cobain je pao u komu zbog prevelike doze heroina. Još nekoliko dana kasnije dobrovoljno je napustio bolnicu. Nije se nikome javio i Courtney ga je prijavila kao nestalog. Unajmila je i privatnog detektiva iz straha da bi mu se nešto moglo dogoditi.

Pronađen je mrtav u svom domu 7. aprila 1994. Uzrok smrti bilo je samoubistvo.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Petridis, Alexis (20. 6. 2019). "Nirvana's 20 greatest songs – ranked!". The Guardian (jezik: engleski). ISSN 0261-3077. Arhivirano s originala, 5. 6. 2020. Pristupljeno 20. 1. 2023.
  2. ^ Shoup, Brad (24. 3. 2022). "'I Will Crawl Away For Good': 20 Years Ago, Nirvana Reconquered Modern Rock With an Uncanny Old New Song". Billboard. Pristupljeno 20. 1. 2022.
  3. ^ Mazullo, Mark (2000). "The Man Whom the World Sold: Kurt Cobain, Rock's Progressive Aesthetic, and the Challenges of Authenticity". The Musical Quarterly. Oxford University Press. 84 (4): 713–749. doi:10.1093/mq/84.4.713. JSTOR 742606.
  4. ^ Hirschberg, Lynn. "Strange Love: The Story of Kurt Cobain and Courtney Love". HWD (jezik: engleski). Arhivirano s originala, 15. 12. 2016. Pristupljeno 23. 8. 2018.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]