Krist Novoselić

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Krist Novoselić

Krist Anthony Novoselić II (rođen u Comptonu, SAD, 16. maja 1965) američki je muzičar hrvatskog porijekla. Najpoznatiji je kao basist grunge grupe Nirvana.

Kratko vrijeme je živio u Zadru kod svojih rođaka 1980., gdje je pohađao gimnaziju. Zajedno s Kurt Cobainom je osnivač grupe Nirvana, koji je izvršio veliki utjecaj na rock muziku 90-tih godina 20. vijeka. Nakon tragične smrti Cobaina i raspada Nirvane Novoselic je povremeno nastupao i s drugim grupama. Trenutno se bavi politikom u SAD-u.

Zanimljivosti[uredi | uredi izvor]

  • Iako je njegovo ime u engleskoj varijanti zapisano kao Chris, Novoselić je iz poštovanja prema svojim hrvatskim korijenima to ime promijenio 1993. godine u njegov izvorni oblik - Krist.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]