Nevermind

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Gnome-help.svg Korisnik Srdjan m je odabrao ili predložio ovaj članak za spašavanje.
Ovaj šablon uklonite jedino ako namjeravate dopuniti članak.
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Nevermind je drugi studijski album grunge grupe Nirvana iz 1991. Na albumu se nalaze neki od najpoznatijih singlova grupe: "Smells Like Teen Spirit", "Come as You Are", "In Bloom" i "Lithium". Pjesma "Smells Like Teen Spirit" jest ne samo najpoznatiji singl grupe nego i jedna od najpoznatijih rok-pjesama ikad. Ovaj album podigao je grunge na svjetski nivo, pa je pomogao popularizaciji ne samo Nirvane nego i drugih bendova iz Seattlea, kao što su Pearl Jam, Alice in Chains i Soundgarden. Prodano je oko 26 miliona kopija ovog albuma. Tokom snimanja albuma u bendu su bili sljedeći članovi: pjevač i gitarist Kurt Cobain, basist Krist Novoselić i bubnjar Dave Grohl. Sve pjesme napisao je Cobain.

Na albumu se nalaze sljedeće pjesme:

 1. "Smells Like Teen Spirit" 5:01
 2. "In Bloom" – 4:14
 3. "Come as You Are" – 3:39
 4. "Breed" – 3:03
 5. "Lithium" – 4:17
 6. "Polly" – 2:57
 7. "Territorial Pissings" – 2:22
 8. "Drain You" – 3:43
 9. "Lounge Act" – 2:36
 10. "Stay Away" – 3:32
 11. "On a Plain" – 3:16
 12. "Something in the Way" – 3:55