MTV

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
MTV
Početak emitiranja1. august 1981.
VlasnikParamount Global (National Amusements)
DržavaSAD
JezikEngleski
SjedišteNew York City
Veb-sajtmtv.com

MTV (prije Music Television) jest privatni kanal koji ekskluzivno emitira samo muzičke spotove. Prvi MTV kanal pojavio se u SAD-u 1981. godina na potrebu dijela gledalaca za muzičkim spotovima.

Povremeno emitira i animirane serije, kao što su Daria, Beavis and Butthead i Downtown.

Sjedište MTV-ija nalazi se u New Yorku. MTV je svoj program počeo da emituje 1. augusta 1981. godine i prvobitno je bio zamišljen da emituje muzičke spotove. Danas MTV i dalje emituje određen broj muzičkih spotova, uglavnom u noćnom terminu, dok većinu dnevnog programa zauzimaju reality show emisije, namijenjene prevashodno tinejdžerima.

Od samog početka emitovanja MTV je imao snažan uticaj na muzičku industiju u Americi. Mnogi izvođači su počeli da dosta ulažu u vizuelni prikaz pjesama kroz muzičke spotove, a njihovim vjernim slušaocima MTV je postao glavna stanica gdje se mogu informisati o novim izdanjima, gledati spotove, događaje i vijesti iz svijeta popularne muzike. MTV je tako postao dio popularne kulture 1980-tih, i stvorio nov termin zvani video-jockey (VJ) koji su ponijeli voditelji koji su najvavljivali spotove i prezentovali vesti sa svetske muzičke scene. Grupe i pjevači koji su se promoviali kroz MTV su, između ostalih: Adam Ant, Blondie, Eurythmics, Culture Club, Motley Crue, Split Enz, Prince, Ultravox, Duran Duran, Van Halen, Bon Jovi, RATT, Def Leppard, The Police, i The Cars.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]