MTV

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
MTV
MTV Logo 2010.svg
Početak emitiranja 1. august 1981; prije 33 godine
Vlasnik Viacom Media Networks (Viacom)
Država SAD
Jezik Engleski
Sjedište New York City
Veb-sajt mtv.com

MTV je skraćenica za Music Television. To je privatni kanal koji ekskluzivno emitira samo muzičke spotove. Prvi MTV kanal pojavio se u SAD-u 1981. godina na potrebu dijela gledalaca za muzičkim spotovima.

Povremeno emitira i animirane serije, kao što su Daria, Beavis and Butthead i Downtown.

Sjedište MTV-ija nalazi se u New Yorku. MTV je svoj program počeo da emituje 1. augusta 1981. godine i prvobitno je bio zamišljen da emituje muzičke spotove. Danas MTV i dalje emituje određen broj muzičkih spotova, uglavnom u noćnom terminu, dok većinu dnevnog programa zauzimaju reality show emisije, namijenjene prevashodno tinejdžerima.

Od samog početka emitovanja MTV je imao snažan uticaj na muzičku industiju u Americi. Mnogi izvođači su počeli da dosta ulažu u vizuelni prikaz pjesama kroz muzičke spotove, a njihovim vjernim slušaocima MTV je postao glavna stanica gdje se mogu informisati o novim izdanjima, gledati spotove, događaje i vijesti iz svijeta popularne muzike. MTV je tako postao dio popularne kulture 1980-tih, i stvorio nov termin zvani video-jockey (VJ) koji su ponijeli voditelji koji su najvavljivali spotove i prezentovali vesti sa svetske muzičke scene. Grupe i pjevači koji su se promoviali kroz MTV su, između ostalih: Adam Ant, Blondie, Eurythmics, Culture Club, Motley Crue, Split Enz, Prince, Ultravox, Duran Duran, Van Halen, Bon Jovi, RATT, Def Leppard, The Police, i The Cars.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]