Idi na sadržaj

Igor Stravinski

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Igor Fjodorovič Stravinski
Rođenje (1882-06-17) 17. juni 1882.
Lomonosov, Rusija
Smrt6. april 1971(1971-04-06) (88 godina)
New York, SAD

Igor Fjodorovič Stravinski (rus. И́горь Фёдорович Страви́нский, Oranienbaum, danas Lomonosov, 17. juni 1882 – New York, 6. april 1971) bio je ruski kompozitor

Učio je najprije klavir, a poslije kompoziciju i instrumentaciju kod Rimskog-Korsakova u Petrogradu. Od 1910. živio je izvan domovine, u Švicarskoj, Francuskoj i SAD-u.

Jedan je od četvorice začetnika i glavinih pobornika tzv. nove muzike 20. vijeka, a njegovo stvaranje javlja se kao rezultat spajanja dviju ruskih škola 19. st.: "Petorice" i "zapadnjačke" škole Čajkovskog. Svjetsku reputaciju stekao je posredstvom S. Djagiljeva, čija trupa Ballets Russes izvodi 1910. u Parizu njegov balet "Žar ptica". Baleti "Petruška" i "Posvećenje proljeća", kao i prethodni, inspirirani su ruskom tematikom i narodnom muzikom. U neoklasičnom razdoblju preuzima muzičku građu ili elemente različitih stilova te ih "parodira", tj. preobražava u vlastiti muzički izraz. Sadašnji motivi su antički i religiozni. Svoje estetsko stajalište izložio je u autobiografiji "Hronika mog života".

Drugi svjetski rat zatekao ga je u Sjedinjenim Američkim Državama, pa je ondje primivši američko državljanstvo ostao do smrti. U Americi su nastala posljednja umjetnikova neoklasična djela.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]