Richard Strauss

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigaciju, pretragu
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Richard Strauss
Example alt text
njemački kompozitor
Rođenje

11. juni 1864.

München, Njemačka
Smrt

8 sepetmbar 1949.

Garmisch-Partenkirchen, Njemačka

Richard Strauss (München, 11. juni 1864. - Garmisch-Partenkirchen, 8. septembar 1949.), njemački kompozitor

Djelovao je kao dirigent dvorskih opernih pozorišta u Münchenu, Weimaru i Berlinu, te direktor Bečke državne opere. Stilski se nadovezuje na kasnoromanički smjer Liszta i Wagnera i ulazi u razvoj muzičke moderne početkom 20. vijeka.

U početku je u središtu njegova zanimanja simfonijska pjesma ("Don Juan", "Smrt i preobraženje", "Tako je govorio Zaratustra", "Vesele ludorije Tilla Eulenspiegel"), a poslije 1900. komponovao je više opera ("Saloma", "Elektra", "Kavalir s ružom", "Arijadna na Naksosu"). Komponovao je i balete, simfonije, komorna i vokalna djela.

Strauss, uz Gustava Mahlera, predstavlja kasno cvjetanje njemačkog romantizma, nakon Richarda Wagnera, koji je pionirskom suptilnosti izveo orkestracije u kombinaciji s naprednim harmoničnim stilom.

Solistička i komorna djela[uredi | uredi izvor]

Neke od Straussovih prvih kompozicija su solistička i komorna djela. Ti dijelovi su: rane kompozicije za solo klavir u konzervativnom harmoničnom stilu, od kojih su mnoge izgubljene, gudački kvartet(opus 2), sonate za violončelo, klavir kvartet, violinska sonata u E molu (1888), kao i nekoliko kasnih komada.

Nakon 1890 Strauss je vrlo rijetko komponovao za komorne grupe, njegova energija gotovo potpuno apsorbira s velikim orkestralnim djelima i operama. Četiri njegove komorne kompozicije su zapravo aranžmani dijelova njegove opere, uključujući i Daphne-Etudeza solo violinu i gudački sekstet koji je uvertira za njegovu konačnu operu Capriccio. Njegov posljednji samostalni rad komorne muzike, Allegretto u E za violinu i glasovir, datira iz 1940.


Napomena: Richard Strauss nije bio u rodu s slavnom "Strauss dinastijom" iz Beča.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]