Idi na sadržaj

Richard Strauss

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Richard Strauss
Njemački kompozitor
Rođenje (1864-06-11) 11. juni 1864.
Smrt8. septembar 1949(1949-09-08) (85 godina)
Zanimanjekompozitor, dirigent

Richard Georg Strauss (11. juni 1864 – 8. septembar 1949) bio je njemački kompozitor.[1]

Djelovao je kao dirigent dvorskih opernih pozorišta u Münchenu, Weimaru i Berlinu, te direktor Bečke državne opere. Stilski se nadovezuje na period kasnog romantizma, smjer Liszta i Wagnera i ulazi u razvoj muzičkog modernizma početkom 20. vijeka.

U početku je u središtu njegovog zanimanja simfonijska pjesma ("Don Juan", "Smrt i preobraženje", "Tako je govorio Zaratustra", "Vesele ludorije Tilla Eulenspiegel"), a poslije 1900. komponovao je više opera ("Saloma", "Elektra", "Kavalir s ružom", "Arijadna na Naksosu"). Komponovao je i balete, simfonije, kamerna i vokalna djela.

Strauss, uz Gustava Mahlera, predstavlja kasno cvjetanje njemačkog romantizma, nakon Richarda Wagnera, koji je pionirskom suptilnošću izveo orkestracije u kombinaciji s naprednim harmoničnim stilom.

Solistička i kamerna djela

[uredi | uredi izvor]

Neke od Straussovih prvih kompozicija su solistička i kamerna djela u koja spadaju: rane kompozicije za solo klavir u konzervativnom harmoničnom stilu od kojih su mnoge izgubljene, gudački kvartet (opus 2), sonate za violončelo, klavirski kvartet, violinska sonata u e-molu (1888), kao i nekoliko kasnih komada.

Nakon 1890. Strauss je vrlo rijetko komponovao za kamerne grupe, njegova energija gotovo potpuno apsorbira s velikim orkestralnim djelima i operama. Četiri njegove kamerne kompozicije su zapravo aranžmani dijelova njegove opere, uključujući i Daphne-Etudeza solo violinu i gudački sekstet koji je uvertira za njegovu zadnju operu "Capriccio". Njegov posljednji samostalni rad kamerne muzike, "Allegretto u E-duru" za violinu i čembalo, datira iz 1940.

Napomena: Richard Strauss nije bio u rodu s slavnom "Strauss dinastijom" iz Beča.

Reference

[uredi | uredi izvor]
  1. ^ "Richard Strauss | German composer". Encyclopedia Britannica (jezik: engleski). Pristupljeno 3. 2. 2018.

Vanjski linkovi

[uredi | uredi izvor]