Richard Strauss

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Richard Strauss
Max Liebermann Bildnis Richard Strauss.jpg
njemački kompozitor
Rođenje (1864-06-11) 11. juni 1864.
München, Njemačka
Smrt8. septembar 1949(1949-09-08) (85 godina)
Garmisch-Partenkirchen, Njemačka

Richard Georg Strauss (München, 11. juni 1864. - Garmisch-Partenkirchen, 8. septembar 1949.), njemački kompozitor.[1]

Djelovao je kao dirigent dvorskih opernih pozorišta u Münchenu, Weimaru i Berlinu, te direktor Bečke državne opere. Stilski se nadovezuje na kasnoromanički smjer Liszta i Wagnera i ulazi u razvoj muzičke moderne početkom 20. vijeka.

U početku je u središtu njegova zanimanja simfonijska pjesma ("Don Juan", "Smrt i preobraženje", "Tako je govorio Zaratustra", "Vesele ludorije Tilla Eulenspiegel"), a poslije 1900. komponovao je više opera ("Saloma", "Elektra", "Kavalir s ružom", "Arijadna na Naksosu"). Komponovao je i balete, simfonije, komorna i vokalna djela.

Strauss, uz Gustava Mahlera, predstavlja kasno cvjetanje njemačkog romantizma, nakon Richarda Wagnera, koji je pionirskom suptilnosti izveo orkestracije u kombinaciji s naprednim harmoničnim stilom.

Solistička i komorna djela[uredi | uredi izvor]

Neke od Straussovih prvih kompozicija su solistička i komorna djela. Ti dijelovi su: rane kompozicije za solo klavir u konzervativnom harmoničnom stilu, od kojih su mnoge izgubljene, gudački kvartet (opus 2), sonate za violončelo, klavir kvartet, violinska sonata u E molu (1888), kao i nekoliko kasnih komada.

Nakon 1890 Strauss je vrlo rijetko komponovao za komorne grupe, njegova energija gotovo potpuno apsorbira s velikim orkestralnim djelima i operama. Četiri njegove komorne kompozicije su zapravo aranžmani dijelova njegove opere, uključujući i Daphne-Etudeza solo violinu i gudački sekstet koji je uvertira za njegovu konačnu operu Capriccio. Njegov posljednji samostalni rad komorne muzike, Allegretto u E za violinu i glasovir, datira iz 1940.

Napomena: Richard Strauss nije bio u rodu s slavnom "Strauss dinastijom" iz Beča.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Richard Strauss | German composer". Encyclopedia Britannica (jezik: engleski). Pristupljeno 2018-02-03.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]