Franz Schubert

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigaciju, pretragu
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Franz Schubert
Franz Schubert.jpg
Lične informacije
Puno ime Franz Peter Schubert
Datum rođenja 31. januar 1797.
Mjesto rođenja Flag of Austria.svg Himmelpfortgrund, Austrija
Datum smrti 19. novembar 1828.
Mjesto smrti Flag of Austria.svg Beč, Austrija
Period Romantizam
Djela
Poznatija djela Quartettsatz
8. simfonija
Važniji saradnici Johann Michael Vogl

Franz Schubert bio je austrijski kompozitor. Jedan je od prvih i glavnih predstavnika romantizma u muzičkom stvaralaštvu. U kratkom stvaralačkom razdoblju od 18 godina stvorio je bogat opus koji se odlikuje romantičarskim sadržajem i izrazom. Komponirao je oko 630 solo pjesama na stihove Goethea, Schillera i mnogih drugih pjesnika, zatim djela za vokalne sastave i zborove, te klavirske sonate, komorna djela i simfonije. Njegova scenska muzika i opere pale su u zaborav.

Veći dio života Schubert je proveo u Beču u materijalno skromnim prilikama, a izdržavao se kao učitelj muzike. Afirmirao se u umjetničkom krugu prijatelja koji su od 1823. priređivali privatne koncerte zvane "šubertijade", posvećene njegovoj muzici. Prvi javni koncert na kojem su izvedene isključivo Schubertove kompozicije održan je neposredno pred njegovu smrt 1828.


Eighth notes and rest.svg Nedovršeni članak Franz Schubert koji govori o muzici treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.