Joseph Haydn

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigaciju, pretragu
Joseph Haydn
Haydn portrait by Thomas Hardy (small).jpg
Lične informacije
Puno ime Franz Joseph Haydn
Datum rođenja 31. mart 1732.
Mjesto rođenja Banner of the Holy Roman Emperor (after 1400).svg Rohrau, Sveto Rimsko Carstvo
Datum smrti 31. maj 1809.
Mjesto smrti Flag of the Habsburg Monarchy.svg Beč, Austrijsko Carstvo
Period Klasicizam
Djela
Poznatija djela Čudak
Nenadani susret
Mjesečev svijet
Simfonija rastanka
Oxfordska simfonija

Joseph Haydn (Rohrau, 31. mart 1732. - Beč, 31. maj 1809.), austrijski kompozitor i dirigent.

Šire muzičko obrazovanje stekao je kao član dječačkog zbora Bečke katedrale. U kompoziciji zapravo samouk, Haydn se i kasnije, kao kompozitor i dirigent dvorske muzike knezova Esterhazy, razvijao samostalno, "odrezan od svijeta", kako sam kaže, "i prisiljen da postane originalan". Proveo je tri desetljeća, od 1761. do 1790., na kneževskim dovorovima u Eisenstadtu i Esterhazyu, dok je nakon 1790. većinom boravio u Beču.

"Dobri tata Haydn", čuvar klasične tradicije, prvi u velikoj trojki bečkih klasika, Mozartov prijatelj i učitelj mnogih muzičara svoga doba stekao je za života veliku popularnost i poštovanje koji su nakon smrti izblijedili, da bi ga 20. vijek ponovno otkrilo kao vrelo nepresušne muzičke dobrote.

Haydn je dao neizmjerno bogat i raznovrstan opus, što svjedoči o lakoći stvaranja i o potrebi tadašnjeg muzičkog tržišta koje je stalno tražilo nova djela. Njegovih 108 simfonija, 24 klavirska koncerta, 5 koncerata za violončelo, mnoštvo komornih kompozicija za različite instrumente i ansamble, tridesetak opera, oratorija, misa, kantata - sve to čini jedan od najbogatijih opusa u historiji komponiranja uopšte.

Težište njegova stvaranja je u instrumentalnoj muzici, a posebno je razvio klavirsku sonatu, gudački kvartet i simfoniju. U operi daje veću važnost karakterizaciji likova. Najstariji je od trojice majstora bečke klasike. [1]

Djela:

  • Čudak, Nenadani susret, Mjesečev svijet, Simfonija rastanka, Oxfordska, 6 Pariskih i 12 Londonskih simfonija, 84 gudačka kvarteta (najvrijedniji po 6 tzv. Sunčanih, Ruskih, Pruskih, te Apponyji i Erdodoy), pasija "Sedam posljednjih riječi Spasiteljevih"), oratoriji Stvaranje i Godišnja doba.

Mediji[uredi | uredi izvor]

Izvodi: Amigos do JPC with Pedro Carlos Silva (piano)

Izvodi Kristian Cvetković

Izvodi Kristian Cvetković

MIDI izvođenje Bernd Krueger

MIDI izvođenje Bernd Krueger

Izvodi orkestar sa čelistom John Michel

Izvodi orkestar sa čelistom John Michel

Imate probleme kod slušanja ovih datoteka? Pogledajte pomoć oko medija.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Biografija učitano 31.5.2014 (de)

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]