Petar I, car Rusije

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Petar I
Peter der-Grosse 1838 PR.jpg
Vladavina 7. maj 1682 - 8. februar 1725
Prethodnik Fjodor III
Nasljednik Katarina I
Krunidba 25. juni 1682
Supružnik Eudoksija Lopukina
Katarina Aleksejevna
Djeca Aleksej Petrovič
Ana Petrovna
Elizabeta, carica Rusije
Dinastija Romanov
Otac Aleksej I, car Rusije
Majka Natalija Kirilovna Nariškina
Rođenje 10. juni 1672
Moskva
Smrt 8. februar 1725

Petar I (10. juni 1672 - 8. februar 1725) je bio prvi car Rusije koji se proglasio imperatorom. [1]

Bio je sin cara Alekseja I i Natalije Nariškine.

Petar dolazi na vlast kao dijete, u dobi od deset godina, zajedno sa svojim bolesnim bratom Ivanom, nakon kratke vladavine njihova starijeg brata Fjodora. Fjodor je na prijestolju naslijedio oca Alekseja I, koji je tokom svoje vladavine značajno proširio prostor Rusije, prvenstveno na štetu Poljske.

Kako Fjodor nije imao djece, pojavio se problem nasljeđivanja te je boljarska duma za cara izabrala maloljetnog Petra, a za regenta je proglasila njegovu majku. Međutim, njegova sestra Sofija to nije prihvatila, već je izvela državni udar uz pomoć trupa koje su se nazivale strijelcima. Tom prilikom je pobijeno mnogo članova Petrove obitelji, a nekim je egzekucijama i sam Petar svjedočio. Po dolasku na vlast Sofija postavlja Ivana kao suvladara (s pravom prvenstva), ali vlast u stvari zadržava za sebe.

Godine 1712. oženio je svoju dugogodišnju ljubavnicu, Ekatarinu Aleksejevnu. Godine 1724. proglasio ju je svojom suvladaricom. Ona ga je, kao Katarina I, naslijedila nakon njegove smrti 8. februara 1725. godine od posljedica sifilisa.

Bilješke[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Iako je "imperator" zvanična titula ruskog vladara od 1721. godine, pri svakodnevnom spominjanju ruskih vladara koristi se titula cara.