Fjodor I, car Rusije

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Fjodor I
Car Rusije
Vladavina28. mart 1584. - 17. januar 1598.
PrethodnikIvan IV
NasljednikBoris Godunov
Krunidba31. maj 1584.
SupružnikIrina Feodorovna Godunova
DjecaFeodozija Feodorovna
DinastijaRjurik
OtacIvan IV Grozni
MajkaAnastazija Romanova
Rođenje31. maj 1557.
Moskva
Smrt17. januar 1598.
Moskva
Mjesto sahraneKatedrala Arhanđela

Fjodor I Ivanovič (ruski: Феодор I Иоаннович; 31. maj 1557. - 17. januar 1598.) je bio posljednji car Rusije iz dinastije Rjurik od 1584. do 1598. godine.  Kao sin Ivana IV i Anastazije Romanove okrunjen je za cara Rusije u katedrali Uznesenja u Moskvi 31. maja 1584. godine. Zbog psihičke nesposobnosti, sve svoje poslove je predao bratu svoje supruge i pouzdanom ministru Borisu Godunovu koji će ga kasnije naslijediti za cara Rusije. Feodor je umro bez nasljednika što je dovelo Rusiju u period mnogih nevolja.

Mladost[uredi | uredi izvor]

Otac Fjodora I, je bio car svih Rusa Ivan IV Grozni. Kako je bio tek trećerođeni sin i ograničenih mentalnih sposobnosti, nikada se nisu polagale nade u njegovo vladanje. Ta njegova dinastijska nevažnost je poslužila 1580. godine kao nagrada Ivana IV Borisu Godunovu za vjernu službu, pošto je tada zaključeno vjenčanje ovog ograničenog princa i njegove kćerke. Uboistvo prestolonasljednika Ivana 1581. godine je tu utješnu nagradu pretvorilo u stvarnu pošto tada Fjodor postaje po zakonu nasljeđivanja najstarijeg preživjelog carevog djeteta prestolonasljednik. U slučaju normalne dugotrajne bolesti stari car bi možda bio promijenio red naslijeđivanja u korist malenog princa Dimitrija, ali to se nije dogodilo pošto on ubrzo umire od posljedice trovanja.

Car[uredi | uredi izvor]

Takvim razvojem događaja maloumni Fjodor I postaje u trenutku očeve smrti 18. marta 1584. godine novi car. Zbog psihičke nesposobnosti kao i nezainteresiranosti novoga cara vlast preuzima njegov tast Borisa Godunova koji od tada obavlja sve državničke poslove. Fjodor I tako dobiveno slobodno vrijeme provodi u molitvama i putovanjima Rusijom gdje obavezno posjećuje crkve i zvoni njihovim zvonima.

Bez obzira na očekivanja dvora i prije toga njegova oca kako on ne može imati djecu čudo se uspjelo dogoditi rođenjem njegove kćerke. Njena kasnija smrt u ranoj životnoj dobi postaje događaj koji car ne može preboliti. Nikada pretjerano sposoban ili zdrav on tada počinje ubrzano propadati u očekivanju vlastite smrti.

Car Fjodor I umire prirodnom smrću 7. januara 1598. Kako mu je brat Dimitrije navodno pao na vlastiti nož 15. maja 1591. godine on je bio posljednji muški potomak Ivana I što otvara problem nasljeđivanja o čemu će na kraju odlučiti parlament.