Napuljska kraljevina

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Napuljska kraljevina - Kraljevina Dvaju Sicilija osnovana je 1130.

Osnovali su je Normani. Obuhvatala je teritorij južne Italije i Siciliju, a prijestolnica je bila u Napulju. Ženidbenim vezama vlast u kraljevstvu preuzeo je Fridrih II (1197-1250) iz dinastije Hoenštaufovci.

Trajanje vladavine[uredi | uredi izvor]

Ova dinastija se zadržala na vlasti nad Kraljevinoim Dvaju Sicilija do 1266., kada je novi vladar postao Karlo I Anžuvinski. Za vrijeme velike pobune nazvane Sicilijansko večernje 1282. Anžuvinci su bili protjerani i vlast je preuzela španska Aragonska dinastija. Aragonska dinastija vladala je Napuljem do 1713., kada je po odredbama Utrehtskog mira mijenjaju savojske vojvode. Kasnije će Garibaldi 1860. ujediniti Napulj sa Italijom.

Commons logo
Na Wikimedia Commonsu se nalazi još materijala vezanih za: