Wilhelm Friedemann Bach

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Wilhelm Friedemann Bach
Rođenje22. januar 1710.
Smrt1. juli 1784.
Berlin, Njemačka
EraKlasicizam
Značajna djela
Adagio i fuga u D-molu

Wilhelm Friedemann Bach (22. januar 17101. juli 1784) bio je njemački kompozitor i izvođač na orguljama.[1]

Najstariji sin Johanna Sebastiana Bacha i njegove prve žene Marije Barbare Bach, a poznat i kao "Berlinski Bach". Otac mu je napisao "Clavier-Büchlein" (Klavirska knjižica), koja je bila osnova njegovog muzičkog obrazovanja. Također, od oca je izučavao i (dijelove) Francuskih svita (BWV 812-817), (dvodijelnih) Invencija, (trodijelnih) Sinfonija (popularno poznatih kao "Invencije"), prvi volumen Dobro temperovani klavir i šest Trio-sonata za orgulje. Wilhelm je bio plodan i istaknuti kompozitor u brojnim muzičkim žanrovima, uključujući simfonije i koncerte, crkvene kantate i druga sakralna muzička djela, fuge, kamerna muzika, sonate za orgulje.

Njegova muzika uglavnom pripada prelaznom periodu između baroknog iz vremena njegovog oca i novijeg galantnog stila ili rokoko stila. Wilhelm Friedemann Bach je imao prepoznatljivi stil komponiranja uz čestu nepredvidljivost u upotrebi melodije, harmonije i ritma. Bio je poznat po svojim briljantnim improvizacijama na orguljama i smatra se posljednjim velikim njemačkim baroknim orguljašem.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Wilhelm Friedemann Bach | German composer". Encyclopedia Britannica. Pristupljeno 11. 11. 2016.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]


Nedovršeni članak Wilhelm Friedemann Bach koji govori o biografijama treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.