Wilhelm Friedemann Bach

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Wilhelm Friedemann Bach
Wilhelm Friedemann Bach.jpg
Rođenje 22. januar 1710.
Weimar, Njemačka
Smrt 1. juli 1784.
Berlin, Njemačka
Era Klasicizam
Značajna djela Adagio i fuga u D-molu

Wilhelm Friedemann Bach (22. januar 17101. juli 1784) bio je njemački kompozitor i izvođač na orguljama.[1]

Najstariji sin Johanna Sebastiana Bacha i njegove prve žene Marije Barbare Bach, a poznat i kao "Berlinski Bach". Otac mu je napisao "Clavier-Büchlein" (Klavirska knjižica), koja je bila osnova njegovog muzičkog obrazovanja. Također, od oca je izučavao i (dijelove) Francuskih svita (BWV 812-817), (dvodijelnih) Invencija, (trodijelnih) Sinfonija (popularno poznatih kao "Invencije"), prvi volumen Dobro temperovani klavir i šest Trio-sonata za orgulje. Wilhelm je bio plodan i istaknuti kompozitor u brojnim muzičkim žanrovima, uključujući simfonije i koncerte, crkvene kantate i druga sakralna muzička djela, fuge, kamerna muzika, sonate za orgulje.

Njegova muzika uglavnom pripada prelaznom periodu između baroknog iz vremena njegovog oca i novijeg galantnog stila ili rokoko stila. Wilhelm Friedemann Bach je imao prepoznatljivi stil komponiranja uz čestu nepredvidljivost u upotrebi melodije, harmonije i ritma. Bio je poznat po svojim briljantnim improvizacijama na orguljama i smatra se posljednjim velikim njemačkim baroknim orguljašem.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Wilhelm Friedemann Bach | German composer". Encyclopedia Britannica. Pristupljeno 11. 11. 2016.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]


System-users.svg Nedovršeni članak Wilhelm Friedemann Bach koji govori o biografijama treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.