Jean Racine

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Jean Racine
Example alt text
francuski dramatičar
Rođenje

22. decembar 1639.

La Ferté-Milon, Francuska
Smrt

21. april 1699.

Pariz, Francuska

Jean Racine (22. decembar 1639.- 21. april 1699.), francuski dramatičar, jedan od "velike trojice" 17. vijeka u Francuskoj (ostala dva su Molière i Pierre Corneille). Pisao je uglavnom tragedije, a potkraj života i jednu komediju.

Biografija[uredi | uredi izvor]

Rodio se u La Ferté-Milon, ostao je bez roditelja s četiri godine i klasično obrazovanje ljubaznosti je primio od svoje bake, Marie des Moulins, koja ga je odvela u samostan Port-Royal. Maturirao je u Port-Royalu, kršćanskoj ustanovi koja je imala velik uticaj na njegove savremenike, uključujući i Blaisea Pascala. Očekivalo se da će studirati teologiju, ali se posvetio pozorištu i preselio se u Pariz. Njegova prve dvije tragedije, Thébaide(1664.) i Alexandre(1665.), su imale klasične teme, ali su već bile kontroverzne, napadajući optužbe da zagađuje umove svoje publike. Nastavio je s tragedijom Andromaque(Andromaha,1667.) u kojoj piše o Andromahi, Hektorovoj udovici, i njezinoj sudbini nakon Trojanskog rata. Dotada je stekao mnoge neprijatelje, uključujući Pierrea Corneillea i njegovog brata Thomasa. Dramatičari su se često natjecali pišući različite verzije iste teme: na primjer, Michel le Clerc je napisao Iphigénie(Ifgeniju) iste godine kad i Racine (1674.);Jacques Pradon je također napisao Phedre (Fedru) kad i Racine (1677.). Uspjeh Pradonova djela je uzrokovao prekid Racineovog dramskog rada.

Ipak, incident, zbog kojeg je Racine otišao iz javnog života, je imao zaplet skandalom na sudu 1679. U to vrijeme se oženio. Kad se vratio pozorištu, na zahtjev Madame de Maintenon, ljubavnice Luja XIV, napisao je moralne priče Esther(1689.) i Athalie(1691.), obje temeljene na starozavjetnim pričama, a izvedene pred učenicima škole Saint-Cyr.

Jean Racine je umro 1699. i pokopan je u crkvi St. Etienne-du-Mont u Parizu.

Reference[uredi | uredi izvor]

  • Wikipedia, na Engleskom
  • W.H. Lewis, The Splendid Century: Life in the France of Louix XIV. William Sloane Associates, 1953