Jacques-Louis David

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Jacques-Louis David
David Self Portrait.jpg
Autoportret, ulje na platnu, 1794., Louvre
Rođenje 30. august 1748
Pariz, Francuska
Smrt 28. decembar 1825
Bruxelles, Belgija
Period Klasicizam
Vrsta umjetnosti slikarstvo, crtež
Djela Sokratova smrt
Horacijeva zakletva
Otmica Sabinjanki
Nagrade Prix de Rome

Jacques-Louis David (30. august 1748., Pariz – 29. decembar 1825., Brisel) glavni predstavnik klasicizma u Francuskoj.

Život i djelo[uredi | uredi izvor]

Prvi put boravi u Rimu od 1775. do 1780. godine, gdje studira antičku umjetnost i Rafaelova djela. Za vrijeme drugog boravka u Rimu, od 1784. do 1785. radi na slici Horacijeva zakletva (Zakletva braće Horacija). Crtežom kao temeljnim likovnim elementom slika herojske i patetične kompozicije. Sliku gradi na liku odnosno grupi likova koje modelira u reljefnoj modelaciji, izrazito hladnim koloritom u jednostavnom arhitektonskom okruženju

Bio je sljedbenik Robespierra za vrijeme Francuske revolucije i bio je izrazito politički aktivan. U ovom periodu nastala je slika Maratova smrt.

Od presudnog značaja za njegovo stvaralaštvo bio je susret sa Napoleonom. Godine 1804. postavljen je za prvog dvorskog slikara, usljedile su slike u kojima veliča cara. Nakon pada Napoleona morao je da napusti Pariz i preseli se u Brisel, gdje je i umro u izgnanstvu.

Galerija[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]