Jean-Jacques Rousseau

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jean-Jacques Rousseau

Jean-Jacques Rousseau (Žan Žak Ruso 28. juni 1712 Ženeva - 2. juli 1778), bio je švicarsko-francuski filozof, pisac, politički teoretičar[1] i samouki kompozitor iz doba prosvjetiteljstva. Žan Žak Ruso je bio najuticajniji filozof prosvjetiteljstva. On je smatrao da je savremena kultura negacija prirode i zato je govorio da se ljudi trebaju vratiti prirodi - slobodi i jednakosti. Za Rusoa nejednakost je nastala sa privatnom imovinom, a država ugovorom. Za Žan Žaka Rusoa, kao prosvjetitelja, odgoj je bio temelj društva.

Rusoov neizmjeran uticaj je u tome što je bio prvi pravi filozof romantizma. Kod njega se prvi put pominju mnoge teme koje su dominirale intelektualnim životom narednih stotinu godina, kao što su: uzdizanje osjećanja i nevinosti i umanjivanje značaja intelekta; izgubljeno jedinstvo ljudskog roda i prirode; dinamična koncepcija ljudske historije i njenih različitih nivoa; vjera u teologiju i mogućnosti obnavljanja iščezle slobode.

Djela[uredi | uredi izvor]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Jean-Jacques Rousseau | Swiss-born French philosopher". Encyclopedia Britannica. Pristupljeno 2016-06-05. CS1 održavanje: nepreporučeni parametar (link)

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]