Jean Baudrillard

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Jean Baudrillard
Example alt text
Rođenje

29. juli 1929.

Reims, Francuska
Smrt

6. mart 2007.

Pariz, Francuska

Jean Baudrillard (Žan Bodrijar; rođen 29. juli 1929 - 6. mart 2007.), francuski filozof

Jean Baudrillard djeluje kao kulturni teoretičar i filozof. Njegova djela često su povezana s postmodernizmom i poststrukturalizmom. Najpoznatiji je po stvaranju pojma hiperstvarnosti, a posebno po hiperstvarnosti u Sjedinjenim Državama. Prema Baudrillardu, Amerika je sebi stvorila svijet koji je stvarniji od stvarnosti, i čiji su stanovnici opsjednuti bezvremenošću, savršenošću, i objektivizacijom samih sebe. Nadalje, autentičnost je zamijenjena kopijom (realnost je zamjenjena supstitutom), i ništa nije stvarno, iako oni uključeni u iluziju nisu je sposobni vidjeti. Umjesto da doživljuju iskustva, ljudi promatraju spektakle, preko stvarnih ili metaforičnih kontrolnih ekrana. Umjesto stvarnosti imamo simulaciju i simulakrum. Dok je u ranoj karijeri bio pod uticajem marksizma, na kraju dolazi do zaključka kako se Marx tek neznatno razlikuje od kapitalističke misli, i da je Marx imao iste osnovne stavove kao i kapitalisti. Za primjer nije propitivao koncepte "posla" ili "vrijednosti".

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]