Sun Tzu

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Translation Latin Alphabet-cs.svg Ovaj članak nije preveden ili je djelimično preveden.
Ako smatrate da ste ga sposobni prevesti, kliknite na "Uredi" i prevedite ga vodeći računa o enciklopedijskom stilu pisanja i pravopisu bosanskog jezika.
Enchoen27n3200.jpg

Sun Tzu (5. vijek p. n. e.), svojevremeno poznat i kao Sun-Wu, živio je u kineskoj državi Wu. Bio je general i vojni strateg. Njegova knjiga Umijeće ratovanja se smatra najranijim djelom koje obrađuje vojnu strategiju i danas je jedno od najvažnijih na ovom polju.

Sun Tzu kao historijska ličnost[uredi | uredi izvor]

Jedini preživjeli izvor informacija o životu Sun Tzua je biografija koju je napisao historičar Sima Qian u 2. vijeku p. n. e. Forma i sadržaj Umijeća ratovanja nam sugerišu da je knjiga napisana između 400. p. n. e. i 320. p. n. e.

Neki učenjaci smatraju da je Sun Tzuov rad u stvari napisan od više kineskih filozofa i da Sun Tzu čak nikada nije ni postojao kao historijska ličnost. Postoje dokazi koji više podupiru ovu teoriju nego tradicionalnu, koja smatra da je Sun Tzu uistinu bio historijska ličnost. Lionel Giles je u uvodu svoga prijevoda Umijeća ratovanja iz 1910. godine samo proširio sumnju u stvarno postojanje Sun Tzua.

Skupina tekstova ugraviranih u bambusovo drvo je pronađena 1972. u grobu blizu Linyi u Shandongu [1]. Oni su potvrdili dijelove tekstova koji su već bili znani, ali i dodali nova saznanja [2]. Ova verzija teksta se datira između 134-118. p. n. e. [3], pa prema tome isključuje starije teorije da su dijelovi teksta napisani mnogo ranije.

Smatra se da je Sun Tzu potomak Sun Quana, osnivača kraljevine Wu, koja je bila jedna od tri superdinastije tokom perioda koji se naziva Tri kraljevstva.

Literatura[uredi | uredi izvor]

  • Szun Tzu: Umeće ratovanja (Mono & Manana press; Beograd, SCG; decembar 2004.) (srpski jezik, latinica)

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]