Frankfurtska škola

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Osnivači Frankfurtske škole: Adorno, Horkheimer, Habermas (autor: Jeremy J Shapiro)

Proizvod teoretičara frankfurtskog kruga, ili Frankfurtske škole, čija su istraživanja obavljana u okviru instituta za socijalna istraživanja u Frankfurtu, je uticajna Kritička teorija društva. Pri Goetheov univerzitet u Frankfurtu 1923. godine je osnovan institut za socijalna istraživanja, a 1932. Max Horkheimer pokreće časopis za socijalna istraživanja. Pripadnici frankfurtskog kruga su kritizirali ulogu masovnih medija i kulturne industrije. Najugledniji predstavnici frankfurtskog kruga su Theodor Adorno, Max Horkheimer i Herbert Marcuse. Oni su zaslužni, sa svojim analizama masovnog društva I uloge masovnih medija u njemu, za početno vjerovanje u jak negativan uticaj masmedija u društvu. Oni imaju iskustvo nacističke Njemačke i uvidjeli su kako se propagandna mašinerija koristi za dolazak nacista na vlast, okupaciju masmedija i cijeli proces komuniciranja, na razini društva i pojedinca pa je razumljivo što ova grupa kritičkih teoretičara na masmedije gledala kao na instrument dominirajućih političara.

Teoretičari frankfurtskog kruga poznati su po svojim negativnim stavovima o masovnom društvu i masovnoj kulturi, odnosno odbacivanju svega što je, u to vrijeme pred Drugi svjetski rat, “masovno moderno i američko”. Komercijaliziranu i univerzaliziranu mas-kulturu smatraju glavim razlogom postojanja kapitalističkog društva, odnosno glavnim razlogom neuspjeha revolucionarnih promjena.