Karl Jaspers

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Karl Jaspers

Karl Jaspers (Oldenburg, 23. februar 1883. - Basel, 26. februar 1969.), njemački filozof i psihijatar

Bio je univerzitetski profesor u Heidelbergu, a 1937. godine je kao protivnik nacizma penzionisan. U njegovoj filozofiji egzistencije posebno je naglašena briga za integritet ljudske ličnosti.

Ne treba s filozofijom brkati baš sve što nosi njeno ime. - Karl Jaspers

Biografija[uredi | uredi izvor]

Rođen 23. februara 1883. u Oldenburgu u bankarskoj porodici. Po očevoj želji, posle mature najpre studira pravo u Frajburgu i Minhenu; u to vreme lekari mu otkrivaju neizlečivo oboljenje pluća i srca, zbog čega će Jaspers čitavog života morati da se kloni svakog fizičkog napora.

1902–09 studira medicinu u Berlinu, Getingenu i Hajdelbergu, polaže državni ispit; 1909. brani disertaciju na temu Nostalgija i zločin.

1909–15 naučni saradnik na psihijatrijskoj klinici u Hajdelbergu; sklapa prijateljstvo sa sociologom Maksom Veberom. Habilituje se 1913. iz psihologije kod V. Vindelbanda raspravom Opšta psihopatologija. 1916. vanredni profesor na Katedri za psihologiju u Hajdelbergu 1921. redovni profesor na Katedri za filozofiju u Hajdelbergu; među njegovim tamošnjim studentima je i Hana Arent.

Tokom vlasti nacionalsocijalista, Jaspers je izložen čestom šikaniranju zbog toga što mu je žena Jevrejka; od 1943. zabranjeno mu je da objavljuje.

U posleratnom dobu bitno doprinosi obnovi Univerziteta u Hajdelbergu; 1948. prihvata poziv na Katedru za filozofiju u Bazelu. 1958. dobija Nagradu za mir (dodeljuje Udruženje nemačkih knjižara). Umire u Bazelu 26. februara 1969.

Djela:[uredi | uredi izvor]

  • "Opća psihologija"
  • "Um i egzistencija"
  • "Filozofija egzistencije"
  • "Istina i nauka"

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]


System-users.svg Nedovršeni članak Karl Jaspers koji govori o biografijama treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.