Simone de Beauvoir

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Simone de Beauvoir
Rođenje

9. januar 1908.

Pariz, Francuska
Smrt

14. april 1986.

Pariz, Francuska

Simone de Beauvoir bila je francuska književnica.

Svojim zalaganjem za emancipaciju žene i nekonformističkim duhom zauzela je istaknuto mjesto u francuskom egzinstencijalizmu ljevičarske orijentacije. Njeni filozofski eseji nastali su pod znatnim utjecajem shvatanja Jean-Paulea Sartrea, kome je bila životna saputnica, ali se u svojim uspomenama, putopisima i romanima predstavila kao nepristran, hladni posmatrač i moralno angažirani učesnik u društvenim i političkim dešavanjima svog vremena.

Među svjedočanstvima i autobiografskim zapisima Simone de Beauvoir ističu se Uspomene dobro odgojene djevojke i kraći roman Veoma blaga smrt, u kojem je krajnje realistički prikazala posljednje trenutke u životu svoje majke.

Nagrade[uredi | uredi izvor]