Germaine Greer

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigaciju, pretragu
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Germaine Greer
Example alt text
Rođenje

29. januar 1939.

Melbourne, Australija

Germaine Greer (Džermejn Grir) (Melbourne, 29. januar 1939.), je australijski akademik, pisac i voditelj, često navođena kao jedan od najznačajnijih feminističkih glasova XX vijeka.

Rođena je i odrasla u Melbourneu, gdje je završila fakultet. Od početka 1970ih živi u Londonu gdje je napisala i svoje najvažnije djelo "Ženski eunuh". U njemu tvrdi da žene, žele li uistinu dosegnuti ravnopravnost, moraju radikalno odbaciti monogamiju, tradicionalnu obitelj i druge institucije koje su muškarci, svjesno ili nesvjesno, ustanovili kako bi žene držali u podređenom položaju. S takvim i sličnim stavovima se feminizam počeo izjednačavati u popularnoj kulturi.

Godine 2000. bila je predmetom napada duševno poremećene čitateljice, ali nije ozlijeđena, a 2005. je učestvovala u posebnom britanskom izdanju reality showa Big Brother s poznatim osobama.