Germaine Greer

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Germaine Greer
Germaine Greer.jpg
Rođenje (1939-01-29) 29. januar 1939 (80 god.)
Melbourne, Australija

Germaine Greer (Džermejn Grir) (Melbourne, 29. januar 1939.), je australijski akademik, pisac i voditelj, često navođena kao jedan od najznačajnijih feminističkih glasova XX vijeka.

Rođena je i odrasla u Melbourneu, gdje je završila fakultet. Od početka 1970ih živi u Londonu gdje je napisala i svoje najvažnije djelo "Ženski eunuh". U njemu tvrdi da žene, žele li uistinu dosegnuti ravnopravnost, moraju radikalno odbaciti monogamiju, tradicionalnu obitelj i druge institucije koje su muškarci, svjesno ili nesvjesno, ustanovili kako bi žene držali u podređenom položaju. S takvim i sličnim stavovima se feminizam počeo izjednačavati u popularnoj kulturi.

Godine 2000. bila je predmetom napada duševno poremećene čitateljice, ali nije ozlijeđena, a 2005. je učestvovala u posebnom britanskom izdanju reality showa Big Brother s poznatim osobama.