Monografija

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Monografija (grč. mono = jedan + grapho = pisati) je specijalistički spis, obično jednog autora, o jednoj temi, problemu ili aspektu predmeta istraživanja.

Akademsko značenje[uredi | uredi izvor]

U doslovnom značenju monografija je "pisanje na jednoj temi". Za razliku od udžbenika, koji skuplja provjerena znanja u određenoj oblasti, glavna svrha monografije je da predstavi primarno istraživanje i originalni naučni doprinos autora. Obično se smatra da objavljivanje monografije ima vitalni značaj za napredak u karijeri u mnogim akademskim disciplinama. Monografije su namijenjene drugim istraživačima, a nabavljaju ih prvenstveno biblioteke, a uglavnom se objavljuju kao individualni volumen ili posebno izdanje naučnih časopisa, u malim tiražima.

Značenje u bibliotekarstvu[uredi | uredi izvor]

U bibliotekarstvu, riječ monografija ima šire značenje, da se označe neserijske publikacije potpuno u jednom volumena (knjige) ili konačnom broju svezaka, što znači da se bilo koji oblik može opisati kao monografija. Tako se u ovoj sferi, monografija razlikuje od serijske publikacije kao što je magazin, časopis ili novine.

Značenje u biologiji[uredi | uredi izvor]

U biološkim taksonomskim monografijama je uključen sveobuhvatan tretman taksona. Monografije obično revidiraju statuse svih poznatih vrsta u grupi, dodaju novootkrivene vrste, prikupljaju i sintetiziraju dostupne informacije o ekološkim zajednicama, biogeografskoj distribuciji i morfološkim varijacijama unutar grupe.[1][2]
Primjeri:

  • Hadžiselimović R. (1977): Genetika sekrecije ABH antigena u stanovništvu SR Bosne i Hercegovine. Godišnjak Biološkog instuta Univerziteta u Sarajevu, Sarajevo.
  • Sofradžija A. (1979): Kariologija i citotaksonomski odnosi vrsta roda Leuciscus iz voda Bosne i Hercegovine. Godišnjak Biološkog instituta Univerziteta u Sarajevu, Sarajevo.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Silobrčić V. (1998): Kako sastaviti, objaviti i ocijeniti znanstveno djelo, 4. dopunjeno izdanje. Medicinska naklada, Zagreb, ISBN 953-176-065-9.
  2. ^ Hadžiselimović R. (2000): Uvod u metodologiju naučnoistraživačkog rada. Autorizirana skripta, Postdiplomski studij bioloških nauka, Prirodno-matematički fakultet, Sarajevo.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]