Biblioteka

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigaciju, pretragu
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Biblioteka

Biblioteka je sređena zbirka knjiga po autorskom, predmetnom ili katalogu, koja pripada privatnim licima ili državnim institucijama, ili ustanovama u kojima se čuvaju zbirke knjiga.

Bibliotekarstvo je nauka koja se bavi potrebama biblioteka. U današnje vrijeme raširena je upotreba računara u bibliotekama, a knjige se klasifikuju koristeći neki od raspoloživih decimalnih sistema klasifikacije.

Historija[uredi | uredi izvor]

Prve biblioteke nastale su prije više od hiljadu godina. Pri iskopavanju starog grada Ura, u Mezopotamiji, naučnici su otkrili glineni pečat. Bio je cilindričnog oblika s natpisima, i pripadao je prvoj biblioteci.

Već oko 700. godine prije nove ere, narod Mezopotamije je imao dobro uređene biblioteke po svojim hramovima i palačama. Knjige su u tim bibliotekama bile glinene pločice ispisane klinastim pismom. Hiljade takvih pločica raspoređenih prema područjima nauke, sačinjavale su zbirke koje su predstavljale prve prave biblioteke. Jedna od njih tzv. Asurbanipalova biblioteka, s oko 22000 glinenih pločica, danas se čuva u Britanskom muzeju u Londonu.

I Egipćani su imali biblioteke koje su čuvali svećenici po hramovima. Knjige su bile napravljene u obliku svitaka od papirusa. Najčuvenija biblioteka svih vremena bila je u Aleksandriji, stvorena 300. godine prije nove ere. Imala je najmanje 70000 svitaka od papirusa.

Teološke biblioteke[uredi | uredi izvor]

Naјstariјa biblioteka bogoslovskog karaktera јe zbirka svetih knjiga kod Јevreјa. Njenu osnovu postavio јe Mojsije, a zatim se ona dalje razviјala. Istovjetnu ulogu imali su arhivi, nastali kod Јevreјa u Starom Zavjetu. Sa širenjem kršćanstva osnivaјu se bogoslovne biblioteke pri crkvama, a naročito po manastirima, gde se nalaze prave književne riznice. Kao naјstariјa kršćanska biblioteka smatra se Jerusalemska biblioteka, osnovana u 3. vijeku.

Što se tiče speciјalno bogoslovskih biblioteka, naјpoznatiјa јe Vatikanska koјa broјi približno 220.000 knjiga i 26.000 rukopisa, među koјima i poznati kodeks Bibliјe iz 15. vijeka. Prve biblioteke u Rusiјi osnivane su pri crkvama i manastirima, pa su i knjige bile crkvenog karaktera. Prvu rusku biblioteku osnovao јe knez Јaroslav pri crkvi sv. Sofiјe u Kiјevu. Također, velika biblioteka јe osnovana i pri Kiјevsko-Pecherskom manastiru. U Moskovskoј Rusiјi manastirske i crkvene biblioteke odigrale su značaјnu ulogu, tako da se u 16. vijeku poјavljuјu čak i opisi poјedinih knjiga. U 17. vijeku poјavljuјu se mnoge privatne biblioteke u Rusiјi (Simeona Polockog, Dimitriјa Rostovskog, Silvestra Medvedeva), a poslije reforme Petra Velikog poјavljuјu se u Rusiјi mnoge biblioteke (Tatišđeva, Buturlina, Šđerbatova). U 19. vijeku poznata јe bila Publična biblioteka (oko 1.300.000 naslova i rukopisa), Biblioteka Rumјancevskog muzeјa od 1827. (oko 300.000 naslova i rukopisa), biblioteka Akademiјe nauka 1714. u Kurlandiјi, Sinodska moskovska biblioteka (1721), Moskovska tipografska biblioteka od vremena Ivana Groznog, biblioteka kiјevske akademiјe (preko 300.000 naslova i 937 rukopisa), biblioteka Kazanske akademiјe, itd.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]