Idi na sadržaj

Blu-ray

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Prazni Blu-ray Discovi LM-BRM50 proizvođača Panasonic. Dual Layer Discs BD-RE s 50 GB kapaciteta u zaštitnom oklopu (cartridge)
Prazni Blu-ray Discovi LM-BRM50 proizvođača Panasonic. Dual Layer Discs BD-RE s 50 GB kapaciteta u zaštitnom oklopu (cartridge)
Prazni Blu-ray Discovi proizvođača Panasonic. Single Layer Disc s 25 GB kapaciteta bez zaštitnog oklopa (cartridge)
Prazni Blu-ray Discovi proizvođača Panasonic. Single Layer Disc s 25 GB kapaciteta bez zaštitnog oklopa (cartridge)

Blue-ray Disc (skraćenica: BD) je pored HD-DVDa vjerovatan nasljednik DVDa. Tehnologija i pripadajući uređaji su koncipirani za privatne korisnike. Za viša očekivanja preduzetničkih korisnika postoje varijante Professional Disc for Data (PDD) i Professional Disc for Broadcast (PDB).

Devet preduzeća okupljenih u Blu-ray-grupi, Matsushita, Pioneer, Philips, Sony, Thomson, LG Electronics, Hitachi, Sharp i Samsung su 19. februara 2002 odredili specifikacije za Blu-ray Disc. Ovoj asocijaciji su se krajem januara 2004. dodatno još priključili Dell i Hewlett-Packard kao i sredinom marta 2005. Apple. Zahvaljujući Blu-ray forumu Blue-ray Disc ima vitkiju organizacijsku nadgradnju od DVD foruma s njihovim konkurentskim formatom HD-DVD kao nasljednikom DVDa.

Kako za Blue-ray Disc tako i za HD-DVD predviđena zaštita protiv nezakonitog umnožavanja je Advanced Access Content System (AACS) iz područja Digital Rights Managementa.

Onomastika[uredi | uredi izvor]

Ime je englesko i znači doslovno otprilike disk plave zrake, pri čemu se disk odnosi na medij, a plava zraka na primjenjeni plavi laser. Ortografski ispravno pisanje Blue-ray Disc je vjerovatno bilo promijenjeno da bi se pojam mogao registrirati kao robna marka.

Tehnologija[uredi | uredi izvor]

Blue-ray Disc se temelji, kao i HD-DVD, na plavo-violetnom laseru sa 405 nm valne dužine. Blu-ray Disc sa mogućnošću višestrukog zapisa podataka zasniva se na phase-change-tehnici.

Disk promjera 12 cm obuhvata sa jednim slojem do 27 GB (25,1 GiB), a s dva sloja do 54 GB (50 GiB) podataka. Alternativni izvori spominju kao bruto kapacitet 23,3 GB (21,7 GiB). TDK je predstavio i četveroslojnu verziju Blu-ray Disca koja bi na jednoj strani trebala moći pohraniti oko 100 GB.

Nadalje bi nova phase-change tehnika trebala omogućiti dvostruku brzinu prijenosa podataka od 9,0 MB/s (72 Mb/s) umjesto nekadašnjih maksimalno specificiranih jednostavnih 4,5 MB/s (36 Mb/s). Važan dio specifikacije je zaštita protiv nezakonitog umnožavanja u obliku jednoznačnog identifikacijskog broja. Time bi Blu-ray Discovi bili osobito pogodni za televiziju visoke jasnoće HDTV, koja zahvaljujući višoj rezoluciji nudi bolji kvalitet od uobičajenih sistema poput PALa i NTSCa, ali i u skladu s tim zahtjeva veći kapacitet za pohranu podataka.

Jedna daljnja novina u odnosu na DVD je, slično kao kod HD-DVDa, smanjen razmak između lasera i podatkovnog medija kao i manja valna dužina (druga boja) laserskog snopa. Osim toga je zaštitni sloj (pogledaj: Durabis) na strani lasera s 0,1 mm u usporedbi s 0,6 mm DVDa i HD-DVDa znatno tanji. Radi manjeg razmaka između nositelja podataka i lasera kao i tanjeg zaštitnog sloja se može koristiti optimirani laser koji snop može efektivnije fokusirati. Na taj način se reduciraju greške u zapisu i raspršenje zrake. Niža valna dužina laserskog snopa dozvoljava bitno veću rezoluciju podataka u odnosu na površinu i time povećan kapacitet pohrane podataka. Tanji zaštitni sloj i na manju tačku fokusiran laserski snop također omogućava u usporedbi s HD-DVDom viši kapacitet pohrane. Proizvođač Verbatim je predstavio na IFAi 2005. DVD "Blue Ray Disc Rewriteable". Ovaj medij za višestruki zapis podataka dozvoljava, prema izjavi proizvođača, kapacitet pohrane od 25 gigabajta (dakle ca. 135 minuta video zapisa u MPEG2 HD kvaliteti). Osim toga tvrde da BD-RE posjeduje osobito intenzivnu zaštitu od udaraca i ogrebotina.

Interaktivni aplikacijski sloj[uredi | uredi izvor]

U okviru Blu-ray Disc specifikacije je definiran interaktivni aplikacijski sloj koji bi, između ostalog, trebao zamijeniti dosadašnji DVD izbornik. Taj namjenski sloj je programiran u Blu-ray-Disc-Javi koja se temelji na programskom jeziku Java i jednoj varijanti Multimedia Home Platforme odnosno GEM specifikacije (Globally Executable MHP). On će dozvoliti integraciju interaktivnih aplikacija kao npr. interaktivnih filmova (izbor jednog od više mogućih raspleta radnje ili završetaka filma), inserata, igara, web ponuda ili dodatnih multimedijalnih informacija.

Varijante[uredi | uredi izvor]

Ove varijante ne pripadaju u proizvode za krajnje korisnike. One su namijenjene isključivo za preduzeća i proizvode se u malim količinama.

Alternative[uredi | uredi izvor]

  • HD-DVD (nekadašnji: Advanced Optical Disc)
  • Terrabyte-DVD japanskih firmi Hitachi i Maxwell su još u razvoju, a uz pomoć jedne druge tehnike omogućuje pohranu do jednog terabajta po disku.
  • T-VRD - Holografski DVD sa 1,2 terabajta japanskog proizvođača Optware je još u razvoju, a trebao bi omogućiti pohranu 1,0 do 1,2 terabajta brzinom od 1Gbit/s što znači 125 MByte/s.
  • HVD - Holographic Versatile Disc

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]