Hewlett-Packard

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Hewlett-Packard Company
Vrsta Javna kompanija
Industrija Tehnika
Osnovano Palo Alto, Kalifornija (1939)
Osnivač(i) Bill Hewlett
David Packard
Sjedište Palo Alto, Kalifornija, Sjedinjene Države
Ključne osobe Raymond Lane i Léo Apotheker
Proizvodi

monitori
digitalne kamere
Indigo Digital papir

mreže računara
PC i laptop računari
lični digitalni asistenti tj. PDA
štampači
skeneri
skeneri
pohrana podataka
televizori
Prihod $126.033 milijardi (FY 2010)
Operativni prihod $11,479 milijardi (FY 2010)
Neto dobit $8,761 milijardi (FY 2010)
Zaposleni 324,600 (2010)[1]
Divizije HP Enterprise Business(EB)
HP Personal Systems Group(PSG)
HP Imaging and Printing Group(IPG)
HP Financial Services(HPFS)
HP Labs
HP Software Division
Veb-sajt hp.com

Hewlett-Packard Company (poznatija kao HP ili NYSE: HPQ) jedna je od najvećih tehnoloških kompanija svijeta. Sjedište tvrtke je u gradu Palo Alto, Kalifornija, a ima i kancelarije prethodne kompanije Compaq u (Houstonu, Texas). Premda je Hewlett-Packard jedna od najvećih tehnoloških kompanija na svijetu i u pogledu svojih podružnica širom svijeta, razvija i proizvodi računare, radne memorije, mrežnu opremu, štampače, programsku podršku, te pruža usluge za te proizvode.

Kompanija Agilent Technologies proizvodi drugu vrstu proizvoda, među kojima su: elektronski sistemi i oprema za testiranje, medicinsku opremu (elektroničku) te opremu za hemijske analize. Ova kompanija je nastala 1999. godine, kada se HP podijelio na dvije kompanije. HP svoje proizvode prodaje direktno potrošačima, malim, srednjim i velikim kompanijama preko interneta ili preko svoje prodajne mreže sačinjenje od brojnih kompanija partnera Hewltt-Packarda.

2006. godine, Hewlett-Packard je prijavio prihod od $91,7 milijardi, a IBM samo $91,4 milijarde, što je svrstalo među najveće svjetske tehnološke kompanije po prodaji. Prihod im je bio $104 milijarde u 2007. godini, te je to po prvi put da je neka kompanija imala prihod veći od 100 milijardi američkih dolara.

HP je kupio EDS kompaniju 2008. godine, te im je zajednički prihod bio $118,4 milijarde, a na listi Bogatih 500 (engl. Fortune 500) zauzimala je 9. mjesto u 2009. godini kao najveća tehnološka kompanija na svijetu.

Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]