Laptop

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Acer Aspire 8920.

Laptop ili notebook je mali prijenosni računar koji obično teži tri kilograma u zavisnosti od njegove veličine, materijala kao i drugih faktora.

Laptop je stariji termin koji je predstavljen 1983. godine sa Gavilan SC, dok je notebook malo noviji naziv predstavljen 1989. sa Compaq LTE serijom. Laptop se obično napaja pomoću baterije ili vanjskog AC/DC adaptera koji također istovremeno puni bateriju. Laptop računari mogu imati iste mogućnosti kao i stolni PC računari, ali zbog uštede na veličini obično su manje moćni dok im je pri tome cijena ista. Većina hardverskih dijelova za laptop i stolne računare je ista, samo što je hardver za laptope dosta manji i predviđen za prijenos kao i za manju potrošnju energije, odnosno baterije. Skoro svi laptopi imaju LCD monitor. Uz ponekad smanjenu integrisanu tastaturu često se nalazi i touchpad (poznat i kao trackpad) ili pokazivačka drška, iako je moguće spojiti vanjsku tastaturu i miš.

Proizvođači[uredi | uredi izvor]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]