Idi na sadržaj

Toshiba

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Toshiba
VrstaJavna
Osnovanojuli 1875. (kao Tanaka Seisakusho)

1890 (Hakunetsu-sha & Co)

1939 (spajanje Shibaura Seisaku-sho i Tokyo Denki)
SjedišteTokio, Japan
Ključne osobeShigenori Shiga
Satoshi Tsunakawa
ProizvodiElektronika
poluprovodnici
hardver
kućni uređaji
medicinska oprema
elektrooprema
liftovi i eskalatori
uredska oprema
PrihodGubitak5.668 milijarde ¥
Zaposleni187.809 2016)
PodružniceToshiba America, Inc.

Toshiba Asia Pacific Pte., Ltd.
Toshiba China Co., Ltd.

Toshiba of Europe Ltd.
Veb-sajtwww.toshiba.co.jp/worldwide/

Toshiba Corporation (Japanski: 株式会社東芝 Kabushiki-gaisha Tōshiba), poznata i kao Toshiba ili stilizovano TOSHIBA je japanski multinacionalni konglomerat sa sjedištem u Tokiju. Raznovrsni proizvodi i usluge ovog konglomerata obuhvataju informatičku i komunikacionu opremu i sisteme, elektronske komponente i materijale, energetske sisteme, industrijske i društvene infrastrukturne sisteme, potrošačku elektroniku, kućne aparate, medicinsku opremu, uredsku opremu, kao i rasvjetu i logistiku.

Toshiba je osnovana 1939. godine kao Tokyo Shibaura Denki K.K i to spajanjem kompanija Shibaura Seisaku-sho osnovane 1875. i Tokyo Denki osnovane 1890. godine. Naziv kompanije je 1978. zvanično promjenjen u Toshiba Corporation. Tokom svoje duge historije, Tošiba je napravila veliki broj korporativnih akvizicija, uključujući Semp 1977. godine, Westinghouse Electric Company u 2006, Landis + Gyr u 2011. i IBM-ov POS biznis u 2012.[1]

Toshiba je organizovana u četiri grupe, odnosno divizije: digitalni proizvodi, elektronički uređaji, kućni uređaji i društvena infrastruktura.

Proizvodi, usluge i standardi[uredi | uredi izvor]

Toshiba nudi širok spektar proizvoda i usluga, uključujući: klima uređaje, potrošačku elektroniku (uključujući televizore i DVD i Blu-ray uređaje), kontrolne sisteme (uključujući sisteme kontrole zračnog saobraćaja, željezničke sisteme, sigurnosne sisteme i sistemi za kontrolu saobraćaja), elektronsku opremu za trgovine, liftove i eskalatore, kućne uređaje (uključujući frižidere i mašine za pranje rublja), IT usluge, opremu za osvjetljenje, materijale i elektronske komponente, medicinsku opremu (uključujući CT i MRI skenere, ultrazvučnu i rendgensku opremu), uredsku opremu, poslovnu telekomunikacionu opremu, poluprovodnike, elektroenergetske sisteme (uključujući električne turbine, gorive ćelije i nuklearne reaktore), sisteme za prenos i distribuciju električne energije i TFT displeje.

3D televizor[uredi | uredi izvor]

U oktobru 2010. godine, Toshiba je predstavila Toshiba Regza GL1 21 , LED pozadinski LCD ekran za korištenje bez upotrebe 3D naočara. Ovaj sistem je predstavljen na sajmu CEATEC 2010 a podržava 3D tehnologiju bez upotrebe 3D naočara. Proizvod je pušten u prodaju u decembru 2010.[2]

4K Ultra HD televizija[uredi | uredi izvor]

4K Ultra HD (3840x2160) televizija osigurava četverostruku rezoluciju od 1080 piksela Full HD TV-a, koja omogućuje rezoluciju visoke kvalitete.[3] Toshibin 4K HD LED TVs je pokretan sa CEVO 4K Quad + Dual Core procesorom.

HD DVD[uredi | uredi izvor]

19. februara 2008. godine, Toshiba je objavila da će odbaciti svoj multimedijalni format HD DVD zbog činjenice da je izgubila utrku sa Blu-ray-em[4] konkurentskim Sonyjem i Pioneerom koji su razvili Blu-ray format. Nakon pregleda poslovanja, Toshiba je najavila prestanak proizvodnje HD DVD plejera i snimača.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ (Press Release) http://www.toshiba.co.jp/about/press/2006_02/pr0601.htm
  2. ^ Vlad Savov. "Toshiba Regza GL1 wants you to put down the glasses, enjoy the 3D". Engadget.
  3. ^ "Toshiba's 4K HD LED TVs". Arhivirano s originala, 15. 9. 2015. Pristupljeno 13. 7. 2017.
  4. ^ "Toshiba Announces Discontinuation of HD DVD Businesses" (Press release). Toshiba. 19. 2. 2008. Pristupljeno 15. 4. 2008.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]