Pametni mobitel

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Samsung Galaxy
Samsung Galaxy
Palm Treo 750

Pametni mobitel (engleski: smartphone) jest vrhunski mobilni telefon, koji kombinira funkcije ličnog digitalnog asistenta (PDA) i mobilnog telefona. Današnji modeli također služe kao prenosni medijski plejeri i kamere, s ekranima na dodir visoke rezolucije, internetskim pretraživačima koji mogu pristupiti i ispravno prikazati standardne veb-stranice, a ne samo optimizirane za mobilne uređaje, zatim GPS-navigacijom, Wi-Fi-jem i mobilnim širokopojasnim pristupom. Izraz pametni mobitel obično se koristi da opiše telefone s više naprednih računarskih mogućnosti nego današnji obični telefoni, iako razlika može biti nejasna i ne postoji službena definicija šta čini razliku među njima. Definicije se također mijenjaju s vremenom jer mnogi "obični" telefoni sad imaju mogućnosti koje su pametni mobiteli imali u prošlosti.

Japanska firma NTT DoCoMo 1999. godine izdala je prvi smarthphone.[nedostaje referenca] Pametni mobiteli su počeli biti popularni u kasnim 2000-tim. U 2012. godini je u upotrebi bilo jedna milijarda ovih mobitela. Neki od najpoznatijih proizvođača smarthphona su Samsung, Apple, Nokia, Huawei, Lenovo, Alcatel i LG.

Displej[uredi | uredi izvor]

Jedna od glavnih karakteristika ovih mobitela jeste njihov displej. Uglavnom popuni većinu prednjeg dijela mobitela. Mobiteli koji imaju veći ekran 5,2 inča zovu se najčešće phablets (nešto između smarthphona i tableta).

Softver[uredi | uredi izvor]

Android[uredi | uredi izvor]

Android je mobilni operativni sistem napravljen od strane Googla. Jedan je od najpoznatijih operativnih sistema na svijetu. Prvi mobitel koji je imao ovaj operativni sistem je bio HTC Dream (T-Mobile G1) koji je izdan 20. oktobra 2008. godine. Android je također najprodavaniji OS u 2016. godini.

iOS[uredi | uredi izvor]

iOS (ranije iPhone OS) jest mobilni operativni sistem kojeg razvija Apple Inc. za iPhone, koji je predstavljen u januaru 2007. Apple je 2008. uveo App Store, koji služi za instalaciju korisnih aplikacija, igara itd. iPhone i iOS generalno su na drugom mjestu kad je riječ o prodaji mobitela s tim operativnim sistemom.

Windows 10 Mobile[uredi | uredi izvor]

Windows 10 Mobile (Windows Phone) je iz Microsofta. To je treći najveći instalirani operativni sistem iza Android i iOS operativnih sistema.

Izdan je 15. februara 2010. godine. U januaru 2015. godine je Microsoft izjavio da će biti zamijenjen od strane Windows 10 Mobile.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]