Nokia

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Nokia Corporation
Trenutno sjedište Espoo Finska
Ključne osobe Jorma Ollila,
Olli-Pekka Kallasvuo,
Timo Ihamuotila,
Mary T. McDowell
Industrija Telekomunikacije
Proizvodi Mobilni telefoni
Smartphone
Mobilne kompjuteri
Network
Historija
Osnovana Tampere, Finska (1865)
Osnivač(i) Fredrik Idestam
Ostalo
Web stranica nokia.com
Centar firme u gradu Nokia u Finskoj

Nokia je finska firma za telekomunikacije. Nokia je među 10 najvećih svjetskih proizvođača mobilnih telefona.

Grupa Nokia je osnovana 1966. godine spajanjem triju industrijskih preduzeća koja su se uzdigla još u 19-tom vijeku, i koja su već nosila to ime, i to industrije papira, kaučuka i kablova. Firma je proizvodila i televizore 70-tih godina prošloga vijeka, a uopćeno je bila i konglomerat za sve i svašta. Do njihovog naglog uspona je došlo kada su se orjentisali na telekomunikacije (1992. godine) i odrekli se svih aktivnosti van te grane industrije.

Njihove akcije kotiraju na velikim svjetskim berzama, i Nokia je prisutna na berzama u Štokholmu, Londonu, Parizu, Frankfurtu i New Yorku. Najveći uspjeh postigli su 2000. godine s modelom «3310». Godine 2005. su imali prihode od 34,19 milijardi Eura a stopa rasta je oko 16%. Te godine firma je prodala i 265 miliona komada mobilnih telefona u svijetu.

Microsoft kupuje odjel mobilnih telefona[uredi | uredi izvor]

Na dan 2. septembra 2013, Microsoft je objavio svoju namjeru da kupi Nokia-in odjel mobilnih telefona u ukupnoj transakciji vrijednoj 5,44 milijardi eura.

Commons
Commons: Nokia