Frankfurter Allgemeine Zeitung

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Izdavačka kuća u Frankfurtu am Main

Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) su uticajne i visokokvalitetne njemačke novine, osnovane 1949. Izdaju se svakodnevno u Frankfurtu am Main. Tiraž ovih novina je preko 380.000 primjeraka.

Historija[uredi | uredi izvor]

Prvo izdanje Frankfurter Allgemeine Zeitunga je objavljeno 1. novembra 1949., a njegov prvi redakter je bio Erich Welter. Neki od redaktera su radili za Frankfurter Zeitung, koji je bio zabranjen 1943. godine.

Tradicionalno, na naslovnici ovih novina se nikada ne pojavljuju fotografije. Jedan od rijetkih izuzetaka je bila slika slavljenika ispred Reichstaga u Berlinu na Dan njemačkog ujedinjenja 4. oktobra 1990., kao i dvije slike 12. septembra 2001. koje su pokazivale kolapsirajući World Trade Center i američkog predsjednika Busha.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]