Idi na sadržaj

Android (operativni sistem)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Android
RazvijateljRazni (većinom Google)
Grupa OS-aUnix
Službeni veb-sajtandroid.com

Android je operativni sistem za prenosne uređaje, kao što su mobilni telefoni, tablet računari i laptopi. Android je razvijen u Googleu[1], i baziran je na Linux kernelu i GNU softveru. U početku, ovaj operativni sistem razvila je firma Android Inc. (koju je poslije kupio Google) i kasnije je proširen na Open Handset Alliance.

U skladu sa izvještajem NPD grupe, broj prodatih jedinica uređaja baziranih na Android OS, je na prvom mjestu, između svih "smartphone" uređaja, sa bilo kojim OS, u svijetu, Android OS drži, u drugom kvartalu 2014. 70% tržišta, na drugom mjestu je iOS sa 27%, i Windows Phone je treći sa 3%.

Android ima veliku zajednicu razvijača koji pišu aplikacije koje povećavaju funkcionalnost raznih uređaja. Trenutno ima preko 2.000.500 aplikacija spremnih za Android.[2]

Distribucija Android-a počinje 5. novembra 2007., sa osnivanjem "Open Handset" alijanse, udruženja sastavljenog od 71 proizvođača hardvera, softvera, kao i telekom kompanija, posvećenih unapređenju otvorenih standarda za mobilne uređaje. Google je napravio većinu koda za Android pod Apache Licencom, slobodni softver sa licencom otvorenog koda. Softver baziran na Android operativnom sistemu se sastoji od Java aplikacija koje rade na Java baziranom, objektno orijentisanom aplikacijskom okviru povrh temeljnih Java biblioteka, koje rade na Dalvik virtualnoj mašini, čineći JIT kompilaciju. Biblioteke pisane u C-u uključuju upravljanje površinom, OpenCore medijski okvir, upravljački sistem SQLite relacione baze podataka, OpenGL ES 2.0 3D grafički API, WebKit za izradu izgleda, SGL grafički pogon, SSL, i Bionic libc (GNU C biblioteku, za korištenje u malim uređajima). Android operativni sistem sadrži 12 miliona linija koda, uključujući 3 miliona linija XML-a, 2,8 miliona linija C-a, 2,1 miliona linija u Java, i 1,75 miliona linija u C++.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ https://www.makeuseof.com/tag/android-really-open-source-matter/
  2. ^ "Number of available applications in the Google Play Store from December 2009 to December 2018". Statista (jezik: engleski). Pristupljeno 26. 1. 2019.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]