Larry Page

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Larry Page u Evropskom parlamentu, 2009.

Lawrence "Larry" Page (East Lansing, 26. mart 1973.) je američki informatičar i preduzetnik. Zajedno sa Sergeyom Brinom je osnivač kompanije Google. Prema magazinu Forbes, Page je Generalni direktor (CEO) Google-a, kako je as objavljeno 20. januara, 2011.

Od 2011. njegovo lično bogatstvo se procjenjuje na 19,8 milijardi dolara.

Njegov otac je Carl Page, doktor računarskih nauka i pionir računarstva i vještačke inteligencije, a njegova majka, Gloria, je studirala računarsko programiranje na Michigan State University.

Larry ima stepen Bachelor of Science u računarskom inženjerstvu (sa pohvalama) sa University of Michigan, kao i stepen Master iz računarskih nauka sa Stanford University. U jednom intervjuu je rekao da se počeo zanimati za računare od svoje šeste godine, jer ih je bilo "svuda u kući". Prvi je učenik u osnovnoj školi koji je radio u programu za obradu teksta.

Nakon prijave za doktorski studij, tražio je ideju za doktorat, i razmišljao o matematičkim postavkama Interneta, razumijevajući njegovu strukturu linkova kao veliki graf. Njegov supervizor Terry Winograd ga je ohrabrio da traga za tom idejom, što je Page poslije podvukao kao "najbolji savjet koji je ikada dobio".

1998. Page i Brin osnivaju Google. Page-ova supruga je Lucinda Southworth, i imaju jedno dijete.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]