FreeBSD

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
FreeBSD
Freebsd-logo.png
FreeBSD 10 Bootloader.png
Grupa OS-a BSD
Radno stanje Razvija se
Izvorni model Open source
Najnovija
stabilna verzija
8.1 / juli 2010
Podržane
platforme
AMD64, i386, IA64, PC98, PowerPC, i Sparc64
Korisnički
interfejs
KDE, GNOME
Licenca BSD licenca
Službena
web stranica
freebsd.org

FreeBSD je avansirani operativni sistem za x86 kompatibilne (uključujući Pentium® i Athlon™) amd64 kompatibilne (uključujući Opteron™, Athlon 64, i EM64T), Alpha/AXP, IA-64, PC-98 i UltraSPARC® arhitekture. Porijeklom je od BSD-a, verzija UNIX®-a razvijena na Kalifornijskom Univerzitetu Berkley (University of California, Berkeley). Razvijen je i održavan od strane velikog tima individualaca. Dodatne platforme su u različitim etapama razvoja.

Najnovije osobine[uredi | uredi izvor]

FreeBSD nudi avansirano povezivanje (networking), prikazivanje (performance), sigurnost i kompatibilnosne osobine danas koje još uvjek nedostaju u drugim operativnim sistemima, čak i u nekim najboljim komercijalnim sistemima.

Moćne internet solucije[uredi | uredi izvor]

FreeBSD je idealan za internet ili intranet server. Snabdijeva moćnim network servisima pod najtežim opterećenjima i koristi memoriju efektivnije za održavanje dobrih reakcija vremena za hiljade istovremenih korisničkih procesa.

Koristite ogromnu varijaciju aplikacija[uredi | uredi izvor]

Kvalitet FreeBSD-a kombiniran sa današnjim jeftinim, brzim PC hardverom čini FreeBSD vrlo ekonomičnu alternativu komercijalnim UNIX®-ovim radnim stanicama. Dobro je snabdijeven velikim brojem i desktop i server aplikacija.

Lahak za instaliranje[uredi | uredi izvor]

FreeBSD se može instalirati sa različitih medija uključujući CD-ROM, floppy disketu, magnetsku traku, MS-DOS particiju, ili ako imate network konekciju, možete ga instalirati direktno preko anonymous FTP-a ili NFS-a. Sve što vam je potrebno su par praznih, 1.44MB disketa i ove upute.

FreeBSD je slobodan[uredi | uredi izvor]

Kao što možda očekujete operativni sistem sa ovim osobinama da se prodaje za velike pare, FreeBSD je dostupan besplatno i dođe sa svim izvornim kodovima. Ako želite da ga isprobate, dostupno je više informacija.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]


Video-display.svg Nedovršeni članak FreeBSD koji govori o računarstvu treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.