PowerPC

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
IBM PowerPC 601 Microprocessor

PowerPC je RISC mikroprocesor arhitektura stvorena 1991. godine u kooperaciji Apple (računarstvo), IBM i Motorola poznata sa nadimkom AIM. Prvobitno namjenjena isključivo osobnim računarima, PowerPC CPU-jevi su postali jako popularni u embeded i visoko-operativnim procesorima. PowerPC je bio osnova AIM-ovih PReP i Zajedničke Hardver Okosnice Platforme (engleski: Common Hardware Reference Platform) strategija u 1990-tim, ali je ova arhitekture našla najviše uspjeha u tržištu za Apple-ov Macintosh osobni računar u periodu od 1994. do 2006.

PowerPC je većinom baziran na IBM-ovoj starijoj POWER arhitekturi, zbog čega je zadržao veliki nivo kompatibilnosti sa tim sistemima. Tako je npr. moguće instalirati iste operativne sisteme i programe na obje platforme, ako se vodi računa u pripremi.


Nuvola apps kcmprocessor.png Nedovršeni članak PowerPC koji govori o hardveru treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.